Antisemitismul pare să revină în forță în Polonia, pe fondul răcirii accentuate a relațiilor dintre Varșovia și Tel Aviv.
Presa poloneză a difuzat fotografii și înregistrări video cu locuitorii din localitatea Pruchnik (sud-estul Poloniei), printre care și copii, care loveau vineri (Vinerea Mare pentru catolici) cu bâtele un manechin care îl reprezenta pe Iuda, cu perciuni și cu un nas mare. Manechinul a fost apoi decapitat, incendiat și aruncat într-un râu.
Acest ritual pascal este cunoscut sub numele „judecata lui Iuda” și provine din secolul al XVIII-lea, fiind practicat până la al Doilea Război Mondial. De atunci, a fost abandonat, cu excepția câtorva sate. În Pruchnik nu mai era practicat, scrie hotnews.ro.
Antisemitismul revine în forță în Polonia: A fost reluat un controversat ritual de Paști, în care Iuda este ‘JUDECAT’, BĂTUT, DECAPITAT și INCENDIAT
אנטישמיות בפולין: אנשי העיירה פרוכניק, בדרום פולין, הכו ושרפו בערב ליל הסדר בובה בעלת מאפיינים יהודיים סטראוטיפיים, אשר אמורה לייצג את יהודה איש קריות. זאת על רקע ציון יום צליבתו של ישו בעולם הנוצרי@antonia_yamin (צילום: J-nerations) pic.twitter.com/AvLakmmvh6
— כאן חדשות (@kann_news) 21 aprilie 2019
Reluarea acestui ritual a fost condamnată imediat de Congresul Mondial Evreiesc.
Vicepreședintele Robert Singer și-a exprimat „dezgustul și indignarea în fața acestei manifestări deschis antisemite”, potrivit unui comunicat transmis duminică.
„Evreii sunt profund îngrijorați de această revenire atroce a antisemitismului Evului Mediu, care a condus la o violență și la suferințe inimaginabile”, a adăugat el.
Polonia s-a confruntat recent cu puternice tensiuni cu Israelul.
După ce șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a denunțat „antisemitismul pe care polonezii îl sug cu laptele mamei lor”, Varșovia a boicotat în februarie un summit prevăzut la Ierusalim cu patru țări europene (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, grupul de la Vișegrad).
Un val de comentarii violente și antisemite a invadat atunci rețelele sociale.
Anul trecut, o criză a opus cele două țări după adoptarea unei controversate legi poloneze – amendate ulterior – percepută de Israel și de SUA drept o tentativă implicită de a împiedica supraviețuitorii Holocaustului să evoce crimele din al doilea Război Mondial comise în Polonia.
Polonia, ocupată de Germania nazistă, în anii celei de-a doua conflagrații mondiale, a pierdut 3 milioane de evrei în război.
În prezent, în Polonia trăiesc între 8.000 și 12.000 de evrei. Până în secolul XX, principala țară de primire a evreilor a fost chiar Polonia.