Radu Filipescu, deţinut politic şi disident anticomunist de vârf în anii 1980, a anunţat că se autosuspendă din Grupul de Dialog Social, unde era membru fondator, ca urmare a deciziei de a îl premia pe Augustin Lazăr care din postura de procuror în perioada comunistă a refuzat eliberarea din Penitenciarul Aiud a lui Iulius Filip.
„Imi pare rau, dar doresc sa ma separ putin de Grupul pentru Dialog Social al carui membru sunt de aproape 30 de ani.
Imi pare rau ca nu am putut sa fiu mai convingator in sustinerea mea in cadrul dezbaterilor din GDS . Am considerat si sustinut ca domnul Augustin Lazar nu a fost un tortionar, dar totusi a avut un rol in functia de tinar procuror care nu poate fi neglijat. Nu a fost un rol de decizie dupa parerea mea, in acele situatii pentru detinutii politici deciziile fiind luate la Bucuresti.
Am sustinut pozitia nu foarte simpla de a nu se continua cu demersul de decernare a Premiului GDS catre procurorul general Augustin Lazar.
Ca urmare ma autosuspend din GDS.
Cred ca este importanta existenta unei organizatii de tipul GDS si poate in viitor voi solicita sa revin”, a anunţat Radu Filipescu pe Facebook.
La rândul său, Laura Ştefan, expert anticorupţie a anunţat că părăseşte Grupul pentru Dialog Social.
„Am demisionat din GDS”, a anunţat Laura Ştefan pe Facebook.
Întrebată de această decizie, aceasta a răspuns la un comentariu: „divergenţe de opinie”.
Grupul pentru Dialog Social se află în mijlocul unui mare scandal după ce a anunţat că îl va premia pe procurorul general Augustin Lazăr. În urma apariţiei controversei, GDS a anunţat că anulează ceremonia, iar Lazăr a decis să transmită premiul către foştii deţinuţi politic.
De asemenea, Mircea Dinescu a anunţat, într-un editorial în Caţavencii, că a cerut GDS să îi şteargă numele din lista cu fondatori.
„Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăș de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariția scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceaușescu, publicată în ziarulLibération,din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aș vrea să fiu părtaș la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iștii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur”, a scris Mircea Dinescu.
Anterior, Daniel Morar, judecător al Curții Constituționale, a anunțat Grupul pentru Dialog Social că renunță la premiul ce i-a fost acordat în 2011, deoarece Grupul a decis să-l premieze pe Lazăr. ”În pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv”, a arătat Morar. (Detalii AICI)