Ilan Laufer, consilierul Vioricăi Dăncilă, ATAC DUR la adresa lui Frans Timmermans: Tratați România ca pe o colonie, cu presiuni și amenințări, iar apoi ne dați lecții cu privire la statul de drept

Ilan Laufer, consilierul Vioricăi Dăncilă, ATAC DUR la adresa lui Frans Timmermans: Tratați România ca pe o colonie, cu presiuni și amenințări, iar apoi ne dați lecții cu privire la statul de drept
Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Ilan Laufer, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a lansat un atac dur la adresa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în contextul în care acesta a avertizat Guvernul PSD-ALDE să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar.

Într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, Laufer îl acuză pe oficialul european că tratează România ” ca pe o colonie”.

”Domnule Frans Timmermans, cu toată dragostea, România nu este colonia dumnavoastră.

Partidul dumneavoastră social-democrat a obținut la ultimele alegeri europarlamentare două fotolii în Parlamentul European, cu un număr total de alegători comparabil cu cel obținut de PSD la ultimele alegeri locale în București-Ilfov.

Practic, aveți un partid foarte, foarte mic! Îmi pare rău că din poziția pe care o ocupați tratați România ca pe o colonie, cu presiuni și amenințări, iar apoi ne dați lecții cu privire la statul de drept.

Pare că sunteți în campanie electorală, domnule Timermans! Doar că în loc să faceți campanie partidului dumneavoastră, în țara dumneavoastră, care, apropo, chiar are mare nevoie de ajutor, pare că faceți campanie PPE-ului peste hotare!”, a scris Ilan Laufer pe Facebook.

Comisia Europeană a cerut Guvernului României să se abțină de la orice modificare care riscă să afecteze justiţia, să continue lupta anticorupție și să anuleze progresele făcute în ultimii ani de ţara noastră. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a adresat un avertisment extrem de dur guvernului Dăncilă în ceea ce priveşte anularea deciziilor judecătorești definitive în cazul persoanelor condamnate pentru corupție. Avertismentele lui Timmermans vin la scurt timp după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept din România.

Timmermans a vorbit despre proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și a spus că în ultimele 10 zile Comisia Europeana „a făcut tot ce a putut pentru a convinge guvernul României să nu meargă în aceasta direcţie”.

Timmermans a dat de înțeles că Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție nu va fi ridicat la finalul mandatului actualei Comisii Europene, așa cum își exprimase dorința președintele Jean Claude Juncker.

Oficialul european a adăugat că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român sa nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul de justiţie din ţara noastră.

”Am vorbit cu Colegiul despre situația din România. România trebuie continue reformele în Justiție și să nu distruga progresul facut în ultimii ani în lupta anticorupție. Vreau să avertizez guvernul să nu ia masuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție. O astfel de măsura ar face Comisia Europeană să acționeze imediat. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, în care i-am semnalat peste 40 de probleme și i-am vorbit despre necesitatea implementarii recomandarilor din raportul MCV”, a spus Frans Timmermans.

Întrebat de jurnaliști despre cum va acționa Comisia Europeana în cazul României, Timmermans a răspuns că este vorba despre o problemă urgentă. El a menţionat şi aşa numita opţiune nucleară, adică activarea articolului 7, aşa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei.

Timmemans a adăugat şi că Laura Codruța Kovesi este în continuare candidata preferata de Parlamentul European pentru a ocupa funcţia de procuror-şef european, precizând ca e important ca aceasta să ramână candidată, iar astfel instituţiile europene să poata lua o decizie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`