Mircea Drăghici, pus sub urmărire penală pentru delapidare. Trezorierul PSD: ”Nu poate stabili un procuror, fie el și de la DNA, în ce condiții un partid închiriază un imobil” (VIDEO)

Mircea Drăghici, pus sub urmărire penală pentru delapidare. Trezorierul PSD: ”Nu poate stabili un procuror, fie el și de la DNA, în ce condiții un partid închiriază un imobil” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, a fost pus sub urmărire penală de către DNA, pentru delapidare și utilizarea subvențiilor primite de PSD din bani publici în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, potrivit unui comunicat de presă al DNA. Suma delapidată ar fi de 380 de mii de euro.

Potrivit procurorilor anticorupție, Drăghici, în calitatea sa de trezorier, ”având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective”, ”și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil”.

În comunicatul DNA se mai precizează că Drăghici ar fi negociat cu o rudă, în luna februarie a anului trecut, achiziţionarea unui imobil de 500.000 de euro, pe care urma sa-l achite cu banii pe care-i gestiona ca trezorier.

”Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni”, mai arată procurorii anticorupție.

”În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului”, se mai arată în comunicatul citat.

Mircea Drăghici a reacționat la toate aceste acuzații precizând, într-un mesaj pe Facebook, că un procuror nu poate stabili în ce condiții un partid închiriază un imobil.

”În această țară, deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el și de la DNA, în ce condiții un partid închiriază un imobil, la ce preț și pentru ce termen!”, a scris Mircea Drăghici.

Ulterior, social-democratul a revenit cu un nou mesaj în care anunță că a atacat ordonanța prin care i-a fost atribuită calitatea de suspect.

”Am atacat deja ordonanța din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie și legalitate. În zilele următoare, probabil, procurorul-șef de secție din cadrul DNA va soluționa plângerea și va constata că, întâi de toate, DNA nu are competență în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului și legea finanțării partidelor politice”, a mai scris Mircea Drăghici, pe Facebook.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, avocatul lui Mircea Drăghici, Alexandru Morărescu, a declarat că, în viziunea sa, în acest caz nu există pagubă.

”Inițial, Parchetul General, secția de urmărire penală și criminalistică s-a sesizat din oficiu cu săvârșirea infracțiunii de delapidare și a efectuat cercetări cu privire la această faptă și cu privire la persoana domnului Drăghici. (…) Delapidare înseamnă însușirea – asta este și forma care se reține în ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale față de suspectul Mircea Drăghici – însușirea unor bunuri de către o persoană care are ca menire gestionarea sau coordonarea acestor cheltuieli. Este infracțiune de serviciu. (…)

Deși procurorul a avut o reacție de a ne pune la dispoziție imediat acea ordonanță, totuși, organul de urmărire penală a ajuns la concluzia că întâi trebuie, în mod formal să ne aprobe cererea printr-o altă ordonanță și apoi să ne fie satisfăcută această cerință minimă de cunoaștere a acuzațiilor aduse.

Nici la Parchetul General nu am fost chemați în vederea audierii. Ni s-au solicitat în scris anumite documente pe care le-am pus la dispoziție, ulterior s-a apelat la alte instituții ale statului pentru administrarea acestor mijloace de probă. Urmează să se stabilească cât de legală a fosta întreaga procedură.

Este primul contact solicitat de organul de urmărire penală cu domnul Draghici și, iată, a fost și cel prin care i s-a adus la cunoștință decizia că a fost pus sub învinuire. Considerăm că, în mod categoric, nu ne aflăm într-o procedură echitabilă și într-o procedură în care au fost respectate drepurile și libertățile fundamentale.

În viziunea noastră nu există pagubă atâta vreme cât, în trezoreria PSD se regăsesc toți banii iar restul de bani au fost cheltuiți ca urmare a unei operațiuni de închiriere a unei vile pentru un scop care folosește pe deplin PSD. În acea vilă își desfășoară activitatea departamentul PSD online”, a explicat avocatul lui Mircea Drăghici.

În acest context, amintim că în ultimii ani a devenit o practică, în timpul campaniilor electorale ca anumite dosare să fie deschise pe numele unor politicieni.

Un exemplu este cazul liderul PNL, Ludovic Orban, care, în 2016, s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei, în urma unui dosar deschis la DNA.

Ulterior, Ludovic Orban a fost achitat definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`