Bogdan Huțucă, deputat PNL și lider al filialei liberale din Constanța i-a solicitat Guvernului Dăncilă să întrerupă urgent orice negociere cu Huawei, pe fondul scandalului în care a intrat cel mai mare producător de echipamente de telefonie mobilă din lume, care este acuzat de SUA de spionaj în favoarea Guvernului din China.
„Solicit Guvernului României să întrerupă urgent orice negociere cu compania chineză Huawei pentru construirea rețelelor 5 G în România. Bucureștiul trebuie să fie alături de partenerii noștri strategici precum Statele Unite, Marea Britanie și Franța care au interzis aceste echipamente în țările lor”, declară deputatul liberal Bogdan Huțucă, printr-un comunicat, potrivit stiripesurse.ro.
Așadar, afirmația sa este argumentată de poziția comunității euroatlantice, care acuză Huawei că s-ar folosi de influența pe care o are în infrastructura de telefonie mobilă din Vest pentru a spiona în favoarea Guvernului de la Beijing. Dacă state precum SUA, Marea Britanie și Franța au interzis deja aceste echipamente, cele din Europa Centrală au avut poziții de reticență mai moderate.
„În momentul de față, Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie și numeroase alte state europene au interzis companiile chineze Huawei și ZTE în țările lor, din rațiuni de securitate. Rapoarte oficiale ale instituțiilor de securitate din aceste țări sau anchete ale parlamentelor naționale au arătat că Huawei și ZTE se ocupă cu spionaj cibernetic și că nu sunt de încredere. România face parte din structurile de securitate și economice euro-atlantice și din civilizația euro-atlantică, iar actori economici precum Rusia sau China și-au asumat public intenția strategică de a distruge civilizația din care facem parte și de a-și impune propriul sistem și propria viziune asupra lumii”, arată șeful PNL Constanța, potrivit aceleiași surse.
Un memorandum din 2013, care a fost semnat de ministrul Telecomunicațiilor de la acea vreme și Huawei, le-a oferit chinezilor posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informații și comunicații, dar și la proiectele de monitorizare de trafic, urmărire și guvernanță digitală. Totuși, până acum, nu au fost făcute publice detalii despre desfășurarea acțiunilor.
„Dacă PSD va pune sistemele naționale în brațele chinezilor, acest lucru va afecta securitatea și siguranța națională pe termen nedefinit și va pune sub semnul întrebării calitatea României de aliat de încredere în NATO”, mai spune Huțucă, potrivit publicației.