Cele mai importante publicaţii europene scriu despre Kovesi: Rămâne un candidat puternic pentru postul de procuror-șef în ciuda faptului că este o ţintă a PSD

Cele mai importante publicaţii europene scriu despre Kovesi: Rămâne un candidat puternic pentru postul de procuror-șef în ciuda faptului că este o ţintă a PSD
Foto:Inquam Photos / George Calin

Jurnaliştii europeni continuă să ofere spaţii largi candidaturii lui Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european în contextul dosarelor care o vizează pe fosta şefă DNA în România şi atacurilor lansate de partidul de guvernământ.

Italienii de la „La Repubblica” detaliază şansele lui Kovesi pentru a conduce Parchetul European în contextul din România în care la putere se aflat un partid pe care ei îl descriu drept corupt, care își spune social-democrat, dar în fapt e naționalist și eurosceptic și care e condus de un „naș”, citează Digi24 şi materialul din La Repubblica.

Aceştia mai arată că fosta şefă a DNA este văzută de societatea civilă din România drept o eroină, dar în acelaşi timp este vizată de dosare penale care îi aduc acuzaţii fix de corupţie. Comisia Europeană și-a exprimat imediat extrema îngrijorare cerând în mod oficial autoritătile române să-și reconsidere demersurile, se precizează în articol.

Jurnaliştii de la „Le Monde” detaliază, la rândul lor, situaţia într-un material intitulat: „Vizând-o pe Laura Codruța Kovesi, puterea din România atacă un simbol”. Francezii susţin că Laura Codruţa Kovesi era marea favorită pentru postul de procuror-şef european înainte de a fi pusă sub acuzare în România.

În opinia Le Monde, acuzaţiile constituie „un serios handicap”, pentru că Uniunea Europeană trebuie să decidă în următoarele săptămâni asupra candidaturii sale. Susținută de Parlamentul European, Kovesi concurează cu francezul Jean-François Bohnert, care este susținut, în schimb, de statele membre, arată aceştia.

Și agenția France-Presse a scris că restricțiile impuse Laurei Codruța Kovesi, prin control judiciar, riscă să-i împiedice apărarea candidaturii, în cazul în care îi va mai fi solicitată prezența la Bruxelles.

Reputata publicaţie The Economist numeşte procedura de alegere a procurorului-şef european drept un test în care Uniunea Europeană trebuie să arate că are curaj.

„Politica românească este, de departe, murdară și coruptă. Baronii de partid împart joburi și contracte publice. Oligarhii care dețin posturi de televiziune le folosesc ca mașinării de propagandă pentru a distruge reputațiile rivalilor sau pentru a fi ei aleși. În UE, numai Ungaria, Grecia și Bulgaria sunt mai jos decât România în Indexul de percepție a corupției întocmit de Transparency Internațional. O singură excepție strălucită în acest stat a fost DNA, care a fost condus de Kovesi”, menționează The Economist.

Publicaţia numeşte anchetele din România ce o vizează pe Kovesi drept una care are drept scop împiedicarea Codruței Kovesi să obțină postul de la Bruxelles, arătând că totul a pornit odată cu inculparea în 2015.

„Dacă UE permite României să saboteze candidatura lui Kovesi, va fi semnalul că nu are curajul de a lupta cu corupția generalizată din unele din statele sale membre”, conchide articolul din The Economist.

Decizia privind numirea procurorul-şef european stă acum în echipele de negocieri ale Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`