Căderea unui al doilea guvern în România în mai puţin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar creşterea substanţailă a politicilor populiste, înainte sau după alegeri, ar putea pune presiuni pe ratingul de țară, ducând chiar la retrogradarea lui, se arată într-un raport al Fitch Ratings, citat de Mediafax.
„Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuşi, creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, se araqtă în raportul agenției de evaluare.
România are ratingul „BBB-” cu perspectivă stabilă din partea Fitch Ratings.
Potrivit analiștilor, Fitch va continua să urmărească evoluţiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale şi economice până la alegerile parlamentare şi după.
În comunicatul agenției de evaluare se menţionează că USL conduce în sondajele de opinie şi cel mai probabil va forma Guvernul şi va conduce ţara până la alegerile din toamnă.
Analiștii Fitch notează că România a făcut progrese în programul de consolidare fiscală în ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB în 2011, este apropiat de ţinta oficială. Creşterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflaţia a coborât la un minim istoric.
În aceste condiţii, alegerile din noiembrie şi politicile guvernului rezultat în urma scrutinului vor rămâne un factor important în evaluarea ratingului României, se mai arată în raport.
În iulie anul trecut, Fitch a îmbunătăţit ratingul României, de la „BB+” la „BBB-„, cu perspectivă stabilă, ca urmare a redresării economiei datorită exporturilor şi a deficitelor de cont curent şi bugetar mai mici.