UPDATE:Andrei Postolache a revenit asupra deciziei şi a anunţat că nu va mai demisiona din Consiliul Local Iaşi ci doar din USR pentru a nu fi asociat votul său de vineri cu această formaţiune.
Postarea lui Andrei Postolache:
Mi-am dat demisia acum un minut din USR, așa că nimic din ce voi spune mai jos nu se va reflecta asupra lor. Voi o să citiții și o să vă placă sau nu, și oricum ar fi, e bine. Eu știu ce am de făcut.
– Da, I fucked up la ședința de vineri. Că am avut un principiu, da, că a fost totul cu bune intenții, da, dar în final am ajuns să supăr un mare număr de oameni și puteam face mai bine.
– Sub presiunea eșecului, că da, oricum aș da-o a fost o zi foarte proastă, pe lângă emoții, am simți că trag înapoi șansele USR-PLUS, și am decis să îmi dau demisia din USR și din CL. I fucked up again, cel puțin parțial.
– Spun aici clar să nu fie confuzie: nimic din ce am făcut ce nu v-a plăcut nu a fost vina USR-ului. În scurta perioadă cât am fost membru am fost în mare parte neimplicat în treburile partidului, toate acțiunile mele au fost ale mele și doar ale mele. USR nu are nicio vină.
– Dar azi, după valul critici, a venit un val mult mai mare de susținere și de responsabilizare. Mesajele primite erau mai toate de genul “dude, ai greșit poate/probabil/sigur, asumă-ți și continuă”. Valul acesta m-a copleșit, m-a scos din groapa în care eram, m-a responsabilizat și mi-a arătat calea.
O să râdeți unii de mine că m-am răzgândit. Râdeți, o merit. O să ziceți că am fost prost. Spuneți, o merit. O să ziceți unii că nu am stomacul. Ziceți, o merit și pe asta. Am stomacul mai tare decât ați crede, dar da, nu e obișnuit în a dezamăgi oameni la care țin, și aia m-a durut. O să ziceți unii că asta mă face prea sensibil. Poate, nu știu. Ziceți oricum, merit. O să mai zică poate unii că sunt motive ascunse pentru care am făcut-o. Pe asta nu o merit, dar va fi zisă. Să fie zisă.
Uitați ce voi face.
– Îmi termin mandatul la CL. Nu plec.
– Da, o să primesc un val continuu de **ie pentru asta pentru următoarele 15 luni, în special din unele direcții. Să vină.
– Nu o să am niciun prieten în ce va urma, decât pe voi, cei 13% care m-ați votat și toți ceilalți cetățeni ai Iașului pe care-i reprezint. Nu mă interesează decât părerea voastră.
– Toate ziarele, în frunte cu BZI dar urmate și de altele care o fac pe moralizatoarele dar sunt părtinitoare exact unde contează, să-și ia exemplarele de azi și să și le bage undeva unde nu bate lumina soareului.
– Toate gaițele de internet, toți comentatorii “jurnaliști”, care mâncau în 2016 din palma PNL-ului și făcea emisiuni pe la TV-uri care arătau de parcă erau gândite de departamentul de PR din Podu Roș, și se dau acum justițiari și mari arbitri ai moralității, să-și ia și ei posturile de pe facebook și să facă același lucru cu ele. Știu cine sunt, îi cunosc, și știu și ei că-i cunosc.
– Bodea, nesimțitul care iese cu un comunicat în care zice că prin demisia mea aș ajuta mafia PSD-ALDE prin redistribuirea locului rămas liber, să-și aducă aminte că și-a pus golanii să ne facă contestații la înființarea partidului în 2016 și că dacă nu ne oprea el parcursul prin tribunal, aveam acum 4 sau 5 consilieri Pentru Iași, nu doar unul independent, și atunci nu s-ar fi pus nicio problemă de redistribuire, și mai mult, împreună am fi avut aproape jumătate din voturile din consiuliu, dar nu, el nu a putut să joace fair play atunci cum nu poate nici acum. Să-i spun acum că mi s-a oferit atunci să preiau PNL Iași și să fiu primul pe lista lor de către cineva mult mai sus decât el, dar că eu nici nu m-am gândit la așa ceva, din tot felul de motive motive, sau să nu-i zic că nu ar pricepe nimic oricum?
– Și o da, ultimii dar mai mult ca sigur nu cei din urmă, PSD. Voi sunteți inamicul orașului, voi sunteți cei care ați condus orașul ăsta cel mai mult după revoluție, voi sunteți responsabili de tot ce nu avem și nu merge și tot ce ne sufocă. Să nu confundați niciodată dorința mea de echilibru pe un anume subiect sau altul cu vreo brumă de compasiune pentru acest partid murdar din care faceți parte, căci ea nu există. Sper să ajungeți la groapa de gunoi a istoriei începând cu 26 Mai.
Așa că da, îmi termin mandatul, cum l-am început, ca independent, pentru voi și doar pentru voi. Mai am 15 luni și în astea 15 luni vreau să storc orice strop de bine pe care-l pot stoarce pentru orașul ăsta.
Ca prim pas, aștept de la voi idei pentru bugetul Iașului pe 2019, pe care să le adun și să le dau mai departe la primărie. Nu-mi propuneți lucruri mari, alea le știu probabil deja, dar mai important decât că le știu e că nu au șansă să fie făcute, nu venind de la mine, că nu-s eu la butoane și dacă o să ia primăria ceva din propunerile mele, o să ia ceva mic, nu ceva grandios. Propuneți-mi lucruri concrete, cât mai specifice. Nu promit că le trimit pe toate, le filtrez după cum voi considera și eu oportunitatea și fezabilitatea lor, dar le voi cântări și aprecia pe tote. Vă rog să mi le puneți aici în comentarii, sau în mesaje private.
Și da, să curgă râurile. Nu-mi pasă de ele, nu-mi pasă decât de voi și de conștiința mea. Nu plec nicăieri.
Ştirea iniţială: Andrei Postolache, considerat una din marile speranţe ale politicii din Iaşi, dar şi din ţară, la momentul lansării candidaturii pentru Primăria Iaşi, a anunţat că va demisiona, la începutul săptămânii viitoare, din USR şi din Consiliul Local Iaşi.
Această decizie vine după ce Postolache a datvotul decisivprin care Consiliul Local Iaşi a avizat aprobarea unui proiect urbanistic avandu-l ca beneficiar pe Ghiocel Asimionesei, unul dintre cei mai „importanţi membrii ai mafiei imobiliare de la Iaşi”, conform editorialistului Pavel Lucescu de la „Ziarul de Iaşi”.
Postarea lui Andrei Postolache în care îşi anunţă demisia:
La începutul săptămânii viitoare îmi voi depune demisia din Consiliul Local și din USR. E cel mai bine, pentru cauză, și ziua de ieri m-a ajutat să ajung la concluzia asta.
A fost o decizie care m-a ținut trez până dimineață, pentru că în scurta mea carieră politică am făcut întotdeauna ce am crezut că e bine și nimic altceva, și tot ce am sperat și făcut am sperat sincer și cu tot sufletul pentru Iași, urmându-mi principiile, și pentru tot ce nu mi-a ieșit cum am sperat eu sau voi e doar vina mea și a nimănui altcuiva, și o să o port asta cu mine pentru totdeauna, cu tot binele și tot ce nu a fost bine la un loc. Asta nu se duce, asta rămâne, și e normal să rămână, și nu mă plâng. Nu m-am temut, și nu mă tem de nimic, dar acum e timpul pentru alții. Nu mă țin de nicio funcție, nu asta mă face cine sunt, și nu aveam niciun plan de a ieși la pensie bugetar de lux. Dacă aș fi vrut asta, mă duceam și eu în parlament când toți se așteptau să o fac, însă pentru mine implicarea politică a avut întotdeauna un scop strict local și o dată de expirare, dată pe care nu am cunoscut-o însă până azi, când e clar că e mai bine ca să nu mai fiu eu acolo în față. Cei care mă cunosc știu asta despre mine și știu cum gândesc. Realizez azi că rolul meu în viața publică a fost de a face parte din startul mișcărilor politice curate și oneste care au început în 2016 la Iași, înaintea multor alte orașe, și de a face niște primi pași. Mă încurajează enorm faptul că azi sunt sute și mii de tineri la noi în oraș implicați activ în USR, PLUS și alte mișcări civice și politice curate. E timpul lor și bravo lor. Sper că o cărămidă am pus și noi la ceea ce avem azi și dacă ar fi așa, doar asta ar fi de ajuns ca să zic că s-a meritat, dar eu cred că au fost mai multe. Cine nu încearcă, nu dezamăgește și nu supără pe nimeni. Dacă ar fi fost în 2016 un sfert din energia care e acum în oraș, nici nu m-aș fi gândit vreodată să fiu eu ăla care să facă un pas atât de străin de mine, către politică, un pas care a venit cu tot felul de costuri personale, dar și cu nenumărate emoții pozitive care m-au îmbogățit pentru întotdeauna, toate datorită vouă, oamenilor cu care am mers pe drumul ăsta. Dacă atunci disperarea pentru starea Iașului m-a făcut să fac ceva ce nu-mi stătea în fire, trebuie să am și azi înțelepciunea de a ști când să fac un pas necesar în spate, nu pentru confortul meu, ci pentru binele comun. Îl fac cu inima împăcată.
Mulțumesc pentru tot ce am realizat împreună, pentru toată susținerea și pentru toate criticile, îmi pare rău pentru momentele când nu m-am ridicat la înălțimea așteptărilor voastre. Am făcut întotdeauna pe cât de bine am știut, după cum am crezut că e datoria mea și după cum mi-au cerut principiile. Nu regret nicio secundă implicarea, implicarea e vitală, însă acum e mai bine pentru noi toți să fie alții în față, bucata mea e gata. Eu mă întorc la profesie, la lumea privată, unde e locul meu.
Adio pe partea asta, ținem legătura pe orice altceva are de a face cu dezvoltarea și creșterea Iașului, orașul nostru.
Cu respect și întotdeauna cu speranță,
Andrei
Povestea votului lui Postolache, conform editorialistul Pavel Lucescu:
USR are un consilier local la Iasi, singurul de altfel, Andrei Postolache. A fost liderul Pentru Iasi, un partid local infiintat in 2016, topit apoi in USR, Postolache fiind ulterior cooptat de partidul lui Barna.
IT-ist cu un background profesional solid, a castigat mandatul de consilier local, dupa ce a reusit sa obtina peste 13% in cursa pt primarie, fiind considerat atunci, inclusiv de catre mine, o mare speranta a politicii iesene. Era vazut, mai pe scurt, ca un fel de Nicușor Dan al Iasului.
Ieri, aflu din presa locala, Postolache a votat alaturi de PSD, avand de altfel votul decisiv, pentru aprobarea unui proiect urbanistic avandu-l ca beneficiar pe unul dintre cei mai importanti membrii ai mafiei imobiliare de la Iasi. E vorba de Ghiocel Asimionesei, patronul unui ziar local de santaj si unul dintre prietenii primarului Chirica, care i-a mai oferit pe tava inca multe alte tunuri imobiliare de care scrie presa de ani de zile.
Cum justifica Postolache votul? Erau actele in regula si el nu confunda proiectul cu personajul. Principial, nu? Ei bine, nu. Proiectul e menit sa schimbe fata unei zone centrale a Iasului, asta iimplicand inclusiv distrugerea unei zone de vegetatie. Cei care cunosc detaliile spun ca e de fapt un mare tun si le dau crezare, pentru ca asta e specialitatea personajului.
Andrei Postolache a fost ales sa se bata tocmai cu asemenea personaje si cu asemenea practici, iar a invoca faptul ca proiectul era cu actele in regula si deci trebuie votat e un nonsens. Daca ar fi asa, nu vad ce rost mai are sa votam consilieri. Introducem proiectele intr-un soft care verifica legalitatea dosarelor si gata.
Un consilier local e reprezentantul unor cetateni care pot sau nu sa fie de acord cu un proiect, nu e un contopist care verifica acte. El judeca inclusiv oportunitatea unui proiect si, evident, si calitatea beneficiarului. De aia e ales, ca sa judece, sa evalueze, sa aiba chiar si o pozitie morala in legatura cu ceea ce se decide in Consiliul Local. Postolache a ales sa nu faca asta.
E o mare rusine si o mare dezamagire.
Imi cer scuze iesenilor care l-au votat, pentru ca l-am sustinut public, cu multa convingere, inclusiv cu sfaturi in campania electorala din 2016. Sper sa-mi fie invatatura de minte.