Când procurorul general William Barr i-a trimis Congresului concluziile ivestigației realizate de Robert Mueller asupra ingerințelor ruse din campania prezidențială a anului 2016, echipa juridică a administrației Trump se reunea într-un birou de lângă Capitoliul SUA, relatează Reuters.
Ei au avut un motiv de a sărbători duminică, probabil după ce au luat o decizie strategică care a schimbat cursul anchetei. Procurorul special Robert Mueller și-a petrecut 22 de luni investigând dacă Trump și ajutoarele sale au conspirat cu Rusia în timpul alegerilor din 2016, intervievând 500 de martori. Avocații președintelui republican s-au asigurat că Trump nu este unul dintre ei.
Strategia a dat roade, pentru că l-a ferit pe Trump de pericolul juridic de a se prezenta în fața echipei procurorului special – un interviu pe care președintele SUA a afirmat public că ar vrea să-l susțină.
Mueller nu ar fi găsit nicio dovadă a vreunui complot cu Rusia, a spus Barr. Procurorul general a mai adăugat că nu au existat suficiente dovezi, care să arate că Trump ar fi obstrucționat justiția, prin împiedicarea interviului – o problemă pe care procurorul special a lăsat-o nerezolvată.
Echipa juridică a administrației Trump l-a ferit cu succes pe acesta de un interviu direct, spunându-i lui Mueller că președintele va răspunde la toate întrebările, dar în scris – lucru pe care l-a și făcut, în luna noiembrie.
Mizele au fost uriașe. Câțiva dintre avocați erau îngrijorați că, dacă Trump s-ar fi prezentat la interviu, s-ar fi putut expune unor acuzații precum acelea că a mințit FBI-ul sau că a comis „fals” în declarații”. Președintele SUA este deja cunoscut pentru maniera în care folosește date greșite sau pur și simplu inventează, mai scrie publicația.