Călătoriile cu tramvaiul pot fi un sport extrem în Capitală, din cauza refugiilor extrem de înguste. Oficialii RATB suţin că ei impun anumite standarde în execuţie, dar în unele zone acestea nu se mai pot aplica din cauza străzilor înguste.
Oamenii trebuie să fie foarte atenți când coboară într-o stație de tramvai al cărei refugiu este îngust. Abia dacă au loc două persoane una lângă alta. Unele refugii măsoară doar 90 de centimetri.
Oficialii de la RATB susțin că recomandarea lor este ca refugiile de tramvai să fie de cel puțin doi metri.
„Lucrările de modernizare a căilor de rulare a tramvaielor se execută de către Primăria municipiului București sub denumirea de proiecte unice, respectiv carosabil linie de tramvai. La execuția acestor proiecte, RATB a impus lățimi de minim doi metri pentru peroane, precum și garduri de protecție. În unele locuri, și vorbesc acum de lucrările care se execută în ultima perioadă, se poate respecta această țățime. În alte locuri, unde sunt deja executate aceste lucrări, unde carosabilul are o anumită dimensiune, aceste dimensiuni nu se mai pot respecta, decât în situația în care s-ar modifica cu totul”, spune Brândușa Raeceanu, purtătorul de cuvânt al RATB.
Oficialii Regiei Autonome arată că lățimea refugiilor pentru călători este impusă practic de dimensiunea străzii, pentru a nu obstrucționa traficul auto.
În Capitală însă există stații de tramvai și fără refugii pentru călători. În acest caz, siguranța oamenilor este asigurată prin codul rutier, care prevede ca mașinile să se oprească dacă vreun tramvai se află în stație.