Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, militează pentru modificarea legislaţiei privind controlul şi supravegherea băncilor pentru a include şi Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, informează profit.ro. În prezent, controlul este desfăşurat în exclusivitatea de către Banca Naţională a României.
Aceste declaraţii vin în contextul în care Europea este zguduită de scandalul spălării de bani din Rusia de către bănci extrem de importante de pe continent. De atlfel, Şerban Nicolae susţine că subsidiarele unor bănci din România nu ar fi implicate.
”Poate e nevoie să umblăm și la lege în așa fel încât să nu constatăm că bănci importante cu subsidiare în România spală bani de ordinul miliardelor și plătesc ca să nu facă închisoare, niște persoane importante, în fapte de corupție. Penalii lor nu fac niciodată închisoare, penalii lor plătesc de ordinul sutelor de milioane, penalii lor pot să facă înțelegeri cu organismele judiciare și executive ale Uniunii Europene, dar la noi nu sunt nici măcar penali, ba, dimpotrivă, apără statul de drept, apără justiția de penali ș.a.m.d. Și mi-e greu să cred că bănci importante din Vest comit acte de spălare a banilor la un asemenea nivel fără ca o subsidiară dintr-o țară importantă, cum e România, în zona estică – pentru că era vorba de spălare de bani pe relația cu Rusia, să fie foarte clar – și mi-e greu să cred că a ocolit România, măcar pentru operațiunile financiare de acoperire”, afirmă liderul senatorilor PSD, într-un context în care autoritățile discută cu reprezentanții băncilor modificări la ordonanța care a introdus taxa pe activele bancare.
Şerban Nicolae a arătat că este interesat să vadă dacă Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a deschis vreo anchetă cu privire la spălarea banilor de către bănci în România sau dacă Oficiul are atrubuții în controlul băncilor.
Scandalul european privind spălarea banilor are în centrul cel mai mare creditor danez, Danske Bank. Noi documente obținute de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au scos la iveală o schemă globală de spălare de bani, supranumită Troika Laundromat („Spălătoria Troika”), în spatele căreia se află banca de investiții rusească Dialog Troika, cumpărată de banca de stat Sberbank în 2012.
Printre băncile implicate în acest scandal se numără: ING Groep, Credit Agricole, Deutsche Bank, Raiffeisen Bank International sau ABN Amro Group.