Economistul și laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz, susține că Europa este într-o situație ”critică”, măsurile de austeritate împingând continentul către ”sinucidere”.
”Nu a existat niciun program de austeritate care să fi avut succes într-o țară importantă. Abordarea europeană este cu sguranță cea mai puțin promițătoare. Cred că Europa se îndreaptă către sinucidere”, a declarat, joi, Stiglitz, în vârstă de 69 de ani, reporterilor din Viena.
Politicienii din cele 27 de state din Uniunea Europeană implementează măsuri de austeritate care totalizează 450 miliarde euro, pe fondul crizei datoriilor de stat.
În același timp, scrie Bloomberg, datoria zonei euro a crescut anul trecut la cel mai înalt nivel de la trecerea la moneda unică, în timp ce guvernele continuă să se împrumute pentru a acoperi deficitele bugetare și să finanțeze datoriile națiunilor îngenuncheate de criza economică.
Dacă Grecia ar fi fost singura parte a Europei afectată de austeritate, autoritățile ar fi putut să o ignore, a spus Stiglitz. Dar ”dacă iei în considerare Marea britanie, Franța, și restul țărilor cu probleme economice, e ca o austeritate comună, iar consecințele economice ale acestora vor fi cumplite”, a subliniat Stiglitz.
”În timp ce liderii din zona euro și-au dat seama că doar măsurile de austeritate nu vor funcționa și că avem nevoie de creștere”, nu au urmat acțiunile necesare și ”ceea ce s-au pus de acord să facă în decembrie anul trecut este o rețetă prin care se asigură că va muri”, a mai spus Stiglitz, referindu-se la moneda euro. El a adăugat faptul că ”măsurile de austeritate combinate cu constrângerile monedei euro sunt o combinație letală” pentru economia continentului.