Radu Mazăre a contestat condamnarea la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor

Radu Mazăre a contestat condamnarea la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Fugit în Madagascar, Radu Mazăre a depus la Curtea Supremă, prin intermediul avocaților, o contestaţie în anulare faţă de decizia prin care a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării plajelor, informează B1 TV. Cauza se află acum în cameră preliminară și încă nu a fost stabilit un termen de judecată.

Fostul primar al municipiului Constanța a fost condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia. În aceeași cauză, Cristian Borcea și Nicușor Constantinescu au primit câte 5 ani de închisoare. De asemenea, afaceristul Dragoş Săvulescu a primit 5 ani şi jumătate cu executare, iar notarul Aurel Jean Andrei, soțul fostei şefe a Tribunalului Bucureşti, a fost condamnat 2 ani cu suspendare (cu 4 ani termen de încercare).

Culmea, în primă instanță, la Curtea de Apel București, fostul edil luase doar 4 ani cu suspendare. Asta deși prejudiciul în acest dosar se ridică la 114 milioane de euro! Tot în primă instanță, fostul preşedinte al CJ Constanţa luase doar 3 ani cu suspendare, iar fostul finanţator al clubului Dinamo fusese achitat.

Procurorii DNA au susținut că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri. Astfel, ei și alte persoane au dobândit proprietăţi asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

„Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, au acuzat anchetatorii.

Ei au mai susținut că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, nu puteau rămâne decât în proprietate publică.

Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, vizați și ei în dosar, au intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Mai precis, cei doi au acţionat ca mandatari în numele femeii şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de „vânzările” şi „revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.
Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 şi Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`