Ana Pauker, una din cele mai dure exponante ale comunismului cu viziuni stalniste din România începutului de ani ’50, este prezentată în rubrica „Femei celebre ale României întregite” în cadrul unui simpozion ştiinţific organizat de Muzeul Județean Vaslui.
Acest eveniment se desfăşoară cu girul Consiliului Judeţean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu, baron local ce s-a făcut remarcat privind poziţiile publice care l-au arătat drept „un taliban al partidului”, precuim singur s-a descris. Acesta a fost, în trecut, profesor de marxism și leninism, scrie G4Media.
Pe afişul evenimentul apare Ana Pauker alături de românce celebre prin curajul lor, devotamentul față de țară, descoperiri științifice sau performanțe profesionale de excepție: Regina Maria, Elisabeta Brăescu, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan.
Ana Pauker a avut un rol esenţial în instaurarea regimului de crimă şi teroare de la începutul instalarăii comunismului în România. Cu Pauker ca ministru de Externe, România a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice și a rupt sau răcit relațiile diplomatice cu statele din vestul Europei.
Acesta eveniment se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv 8 și 9 martie 2019, începând cu orele 10:00, în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui.
”De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume”, explică organizorii acest eveniment.
Organizatorul evenimentului este prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, potrivit paginii oficiale de Facebook a evenimentului.