Când devine o infracțiune legătura dintre Trump și Rusia? Reuters vine cu o explicație, în timp ce SUA se pregătesc de un nou raport asupra ingerințelor ruse din 2016

Când devine o infracțiune legătura dintre Trump și Rusia? Reuters vine cu o explicație, în timp ce SUA se pregătesc de un nou raport asupra ingerințelor ruse din 2016

În timp ce procurorul special Robert Mueller a continuat să investigheze rolul Kremlinului în alegerile americane din 2016, experții juridici au dezbătut ce fel de contacte dintre președintele Trump și Rusia ar încălca legea penală din SUA, relatează Reuters.

Agențiile de contraspionaj americane au ajuns la concluzia că Rusia a folosit o strategie de atacuri cibernetice și propagandă pentru a crea dezbinare în SUA, dar și pentru a-i face rău lui Hillary Clinton, candidata democraților pentru Casa Albă la acea vreme.

În tot acest timp, ancheta condusă de Mueller, cu numeroase figuri importante din campania lui Trump pledând vinovate sau fiind chiar condamnate, a înregistrat numeroase documente privind contacte în ruși și oameni apropiați de președinte.

Mueller, care a fost însărcinat să dovedească dacă Trump și-a coordonat campania electorală cu Moscova sau nu, se pregătește să trimită un raport despre investigația sa către procurorul general William Barr. Trump și Rusia au negat complotul, iar Kremlinul a negat, de asemenea, orice fel de ingerință în campania pentru prezidențialele din 2016.

Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, spunea, în iulie 2018, că: „Am tot stat și am încercat să caut în codul penal federal infracțiunea denumită «complot». Complotul nu este o infracțiune”.

Președintele SUA adăuga și el, a doua zi: „Complotul nu este o crimă, dar nu contează oricum pentru că nu a existat niciun fel de complot”.

Reuters notează că, într-adevăr, nu există nicio infracțiune penală denumită „complot”. Totuși, publicația a explicat că termenul poate fi înțeles și drept „conspirație” – una dintre cele mai cunoscute infracțiuni din curțile federale americane. Conspirația este o înțelegere între două sau mai multe persoane pentru a comite o nelegalitate, care nu trebuie neapărat să se împlinească efectiv pentru a-și face efectele penale, dar chiar și așa este nevoie ca indivizii implicați să fi făcut măcar un pas în acest sens.

De partea cealaltă, atacul cibernetic este, în mod cert, o infracțiune federală, motiv pentru care orice oficial din campania lui Trump, care a încuviințat și încurajat un astfel de proces asupra calculatoarelor democraților, în 2016, se face vinovat de conspirație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`