Jurnalistul Dan Cristian Turturică vine cu explicații după ce a fost concediat de la site-ul Digi24. Într-o postare pe Facebook, Turturică lasă să se înțeleagă că politica editorială a postului ar fi motivul pentru care s-a ajuns la încetarea colaborării.
”Eu unul nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac. Nu am făcut-o în cei 30 de ani de când sunt jurnalist, nu am s-o fac nici de acum încolo. Mai mult ca oricând, a fi neutru azi înseamnă să ajuți trădătorii și agresorii acestei țări. Înseamnă să pui banii și confortul deasupra demnității”, a scris Turturică în postarea sa.
Între timp, întreaga situație de la postul Digi 24 duce la apariția unor semne de întrebare în rândul publicului, în contextul în care în ultima vreme aici au avut loc numeroase concedieri și demisii.
”Se intimpla ciudatenii pe acolo ca si pe la Realitatea. Sa vedem daca „obiectivul” CTP ne va informa sau va tăcea cu subinteles. Ca altfel din prea multa obiectivitate il citica pe Johannis la fel de mult ca pe Dragnea. Dan Turturica trebuia sa continue in felul lui pina il dadeau afara. Adica te omoara, dar mori cu ei de git, nu te sinucizi in fata inamicului”, este unul dintre comentariile publicate de internauți, cu privire la acest subiect, pe site-ul G4 Media.
”Din păcate Digi24 s-a cam dus… Emisiuni plicticoase cu tot felul de invitati mâncători de ra*at din zona CIumei Rosii, si moderatori care ii lasa sa minta cu nesimtire. Au si o audienta pe masura unui post neinteresant si șters. Plus reclama agresiva, plus corespondentii care recita aceleasi banalitati, plus agamatismele, si autoreclama desantata a facut din Digi24 un post de nefrecventat. Păcat!”, scrie altcineva.
”Nu a mai ramas ,practic, nici un post televizat independent, Digi o sa ramana doar cu telefonia lor. Bussinesul in Romania face casa buna cu politicul, trebuie sa faci pact cu diavolul ca sa ramai in afaceri”, este un alt comentariu.
”N-ai de ce sa mai sustii DIGI24 pentru ca a fost alegerea lor „strategica”!”, a scris un alt internaut.
Dan Cristian Turturică, șeful site-ului, Laurențiu Mihu, redactor-șef adjunct, Doru Cireașă, redactor economic, și Andreea Nicolae, redactor politic, au fost concediați, anunță paginademedia.ro. Tot vineri, 1 martie, și-a anunțat plecarea și prezentatoarea Adriana Nedelea.
Redăm, mai jos, postarea de pe Facebook, a lui Dan Cristian Turturică:
Cea mai importantă realizare a echipei digi24.ro, în ultimii trei ani: siteul a devenit o voce curajoasă, cu personalitate, cu conștiință, care nu s-a mulțumit doar să reflecte realitatea ci și să o pună sub semnul întrebării. Prin investigații, interviuri și analize.
O voce care a fost și critică. Tonul opiniilor noastre s-a sincronizat cu starea de alertă din societate. A crescut ca intensitate în tandem cu pericolul ca România să piardâ tot ce a câștigat în ultimii 15 ani.
Așa cum temerile a din ce în ce mai mai mulți români că actuala putere împinge țara spre dezastru se bazează pe fapte, pe faptele ei, tot pe aceste fapte s-au bazat și opiniile noastre.
A le ignora și a adopta un ton de pace când în jurul nostru e război, un război pe care nu noi l-am pornit, ar fi însemnat să ne trădăm conștiiințele și să ne abandonăm cititorii.
Nu am făcut-o nici la mineriada din iunie ‘90, nici în timpul regimului Iliescu, nici la mineriada din ‘99, nici în timpul guvernăriii Năstase, nici la suspendarea lui Băsescu din 2007, nici la lovitura de stradă din ianuarie 2012, nici la lovitura parlamentară din august 2012, nici în timpul guvernării USL, nici la încercarea de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2014. Cum nu am făcut-o nici față de oceanul de fapte de corupție din toate guvernările!
De ce am fi făcut-o începând cu decembrie 2016, când Dragnea și Tăriceanu au pornit cel mai dur atac împotriva acestei țări din ultimii 30 de ani?
Cum am fi putut să ne facem că nu vedem că pericolul real este ca actuala putere să ne întoarcă în timp nu în 2004, ci în 1989, adică să ne readucă în sfera de influență a Moscovei?!
Anul acesta vom împlini 30 de ani de la dărâmarea regimului Ceaușescu. Cam cum ar fi trebuit să fie tonul unui articol despre riscul ca aniversarea de 30 de ani a Revoluției să arate ca o zi de doliu pentru toate speranțele de suveranitate și prosperitate omorâte cu cinism?
Putea fi unul “echilibrat”, “neutru”? În niciun caz. Și nici fals “obiectiv”, câtă vreme faptele sunt clare și urlă a intenții rele.
Nicăieri în această lume, jurnaliștii profesioniști nu îndulcesc tonul și nu se fandosesc cu eufemisme în fața unor asemenea riscuri. Aici nu este vorba de lupte politice de rutină, de hârjoneli între PSD-ALDE vs PNL—USR. Aici nu e vorba de stânga sau dreapta sau de nuanțe fine. Este vorba de destinul României, de soarta unei țări, de viețile a milioane de oameni. Cu asta nu te joci!
În toate momentele enumerate mai sus, testul de conștiință a fost imperativ exact pentru că alegerea unui drum sau a altuia a avut sau ar fi avut implicații imense.
S-a văzut câți ani irosiți ne-a costat încremenirea lui Iliescu în himera neo-comunistă din perioada ‘90. Noi am făcut-o posibilă prin pasivitatea noastră! Vocile critice au fost prea puține și prea slabe.
Astăzi, riscul este și mai mare. Averile acumulate de cei care își doresc, precum Putin, să rămână veșnic la putere și deasupra legii (și pentru care Dragnea și Tăriceanu reprezintă doar cozi de topor) sunt atât de mari încât dacă elimină și ultimele insule de rezistență ale societății și ale statului de drept, nu îi va mai urni nimeni de la putere, pe ei și pe urmașii lor, zeci de ani de acum înainte. Rusia, dar și alte țări vecine, de abia așteaptă!
Dacă nici acum vocile celor care înțeleg pericolul nu vor suna alarma cu claritate și cu forță lupta este ca și pierdută. Eu unul nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac.
Nu am făcut-o în cei 30 de ani de când sunt jurnalist, nu am s-o fac nici de acum încolo. Mai mult ca oricând, a fi neutru azi înseamnă să ajuți trădătorii și agresorii acestei țări. Înseamnă să pui banii și confortul deasupra demnității.
Sper să ne revedem cât mai curând, într-un nou proiect editorial. Până atunci, ne întâlnim aici, pe Facebook.