Chiar daca pentru unii pare exagerat, aproape fiecare joc sau jucarie din viata copilului determina o serie de efecte mai mari sau mai putin observabile asupra celui mic si pot contribui la dezvoltarea si evolutia sa. Si pentru ca la varste mici rolul jocului este esential in viata copilului, parintii se vor preocupa sa le ofere cele mai potrivite jucarii, specifice varstei pe care o traverseaza, din care prichindeii sa aiba numai de invatat si de castigat. Bineinteles, nu este vorba numai despre veselia pe care le-o poate starni o anumita jucarie, ci si beneficiile care se pot face simtite in dezvoltarea sa armonioasa din mai multe puncte de vedere.
Daca este vorba, de exemplu, despre trotinete pentru copii, aceste jucarii traditionale, care au inseninat copilaria a generatii intregi de prichindei, au dovedit o serie intreaga de efecte pozitive in ceea ce priveste evolutia copiilor care le-au folosit intens la joaca.
In primul rand, trotineta se adreseaza in special copiilor cu varste mici, pentru care este inca devreme descifrarea tainelor bicicletei, asa ca pregatirea cu aceasta jucarie pe roti le va fi foarte utila si mai tarziu. In jocul sau cu trotineta, prichindelul invata sa isi mentina tot mai bine echilibrul si va avea o coordonare tot mai buna.
De asemenea, prin intermediul acestei jucarii, cel mic se va obisnui sa isi pastreze o postura corecta, dreapta, asa cum trebuie sa fie cea de pe trotineta, cu mainile pe ghidon si spatele drept.
Joaca pe trotineta il va transforma tot mai mult intr-un copil activ, energic, bine dezvoltat fizic pentru varsta lui in ceea ce priveste masa musculara.
Faptul ca plimbarile pe trotineta presupun implicare cat mai multa din partea celui mic, respectiv mainile pe ghidon, un picior pe platforma trotinetei, altul in miscare, pe sol, privirea atenta la drum si la obstacolele pe care trebuie sa le ocoleasca din timp, il ajuta pe copil sa-si imbunatateasca viteza de reactie. Deoarece pe trotineta trebuie sa ia decizii bune cat mai repede, pentru a se feri de mici accidentari. Iar acest fapt, prin care copilul simte ca se descurca fara sa apeleze imediat la sprijinul parintilor, ii da incredere in fortele proprii si el realizeaza ca poate face o serie intreaga de lucruri singur, fara ajutorul niciunui adult.
Totodata, timpul petrecut cu trotineta va fi invariabil in aer liber, deci va respira aer curat, in natura si va avea totodata posibilitatea sa socializeze, sa se bucure de compania altor copii de varsta lui.