După închiderea urnelor partidul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, conduce dar blocul ACUM, alianța pro-europeană, a urcat pe locul al doilea. Pe locul trei se situează partidul controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, informează B1 TV. Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014.
Partidul preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost primul în opţiunea alegătorilor din Republica Moldova, obţinând 31,40% din voturile din circumscripţia naţională, după centralizarea a 97,52% dintre procesele verbale.
Pe locul doi s-a clasat blocul ACUM, alianța pro-europeană,condusă de Maia Sandu si Andrei Nastase, cu 26,12% dintre voturi, iar pe locul trei în topul preferinţelor s-a aflat partidul lui Vladimir Plahotniuc (24%), urmat de partidul Șor (8,47%) și de PCRM, partidul comunist al fostului președinte Vladimir Voronin.
Peste 3 milioane de alegători au fost așteptați la urne duminică pentru a-și alege reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani.
O coaliție parlamentară între PSRM și PD și-ar păstra însă o majoritate absolută.
Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, a admis că formaţiunea sa politică ar putea negocia cu orice alt partid reprezentat în Parlament, în vederea formării unei majorităţi după alegerile legislative.
Simultan cu scrutinul parlamentar a avut loc și un referendum consultativ în care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu introducerea posibilităţii de a fi revocaţi.
Cu doar câteva ore înaintea alegerilor, un spion rus a fost oprit pe Aeroportul Chișinău. Un reprezentat al Centrului Internațional de luptă și pregătire specială „VOLK”, care ar avea legături cu GRU a primit sâmbătă seară interdicție de intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, anunță presa internațională.
Potrivit unor surse, surse deplasarea lui Kosolapov la Chișinău ar avea ca scop pregătirea destabilizării situației după scrutinul electoral, prin organizarea de manifestații, violențe stradale și pregătirea unor atentate care i-ar viza lideri politici de la Chișinău, vizat fiind, în special, președintele PDM, Vlad Plahotniuc.
Imaginile au fost surprinse în Varnița unde secțiile de votare au fost paralizate de zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului. Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate încă de la 6 dimineața.
Liderii opoziţiei au făcut apel la observatorii străini să monitorizeze strict scrutinul şi tentativele de fraudă, în special prin metoda turismului electoral.
De altfel, unii alegători au recunoscut că au fost aduşi cu autocarele şi sfătuiţi cu cine să voteze.
Maia Sandu, co-lidera opoziției pro-europene din Republica Moldova, a amenințat cu proteste, în cazul în care scrutinul legislativ va fi fraudat.
Observatorii blocului ACUM au semnalat fraude de proporţii, precum aşa-numita schemă „caruselul” care a fost aplicată şi la alegerile precedente.
Sute de buletine de vot au lipsit din numeroase secţii de votare. În schimb, în alte părți au fost semnalate multe în plus pentru referendum.
Nereguli au fost înregistrate şi în unele secţii de votare din străinătate. Mai mulți moldoveni din diaspora nu au putut vota în Marea Britanie. Motivul – datele de naștere ale alegătorilor înregistrate pe listele electorale ar fi fost diferite faţă de cele de pe actele de identitate.
Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.