Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat că va dezbate luni efectele Ordonanței de Urgență pe Justiție, recent adoptată de Guvernul PSD-ALDE.
”Luni, 25 februarie 2019, orele 10, se va întruni şedinţa Plenului având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG nr.7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse. Consiliul Superior al Magistraturii asigură, pe această cale, atât corpul magistraţilor, cât şi opinia publică de preocuparea sa constantă pentru consolidarea statutului funcţiei de judecător şi procuror, necesară protejării efective a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, a transmis CSM printr-un comunicat.
În ciuda asigurărilor date de CSM că e preocupat constant de soarta magistraților, se pare că lucrurile nu au stat chiar așa în ultima ședință de plen a Consiliului. Cel puțin așa susține judecătoarea Gabriela Baltag, membru al acestei instituții. Într-o intervenție pentru B1 TV, Baltag a precizat că această OUG, care a stârnit atâtea controverse, nu a fost nici măcar analizată în plenul CSM deoarece pur și simplu unii membrii au refuzat suplimentarea ordinii de zi a ședinței.
”Cu o zi înainte de adoptarea actului (OUG 7), noi am fost înștiințați de acest demers. Nu aveam de unde să știm când va fi adoptat. În cursul dimineții de marți( (chiar ziua în care a fost adoptată OUG 7), când am avut ședința de plen, pe ordinea de zi au fost foarte puține puncte, dat fiind necesitatea deplasării unora dintre noi la ședințele de bilanț. Înainte de a fi deschisă ședința plenului, președintele CSM a pus în discuție dacă trebuie, dată fiind urgența, suplimentată ordinea de zi pentru a putea avea discuții pe marginea acestui act normativ. Vreau să vă spun că parte importantă din membrii plenului Consiliului, judecători și procurori, s-au opus suplimentării ordinii de zi. Deci a fost imposibil ca noi măcar să luăm în discuție acest act normativ, pentru că parte din membrii plenului s-au opus suplimentării ordinii de zi. Aceasta este realitatea. Din acest motiv, plenul CSM n-a putut da niciun aviz, pentru că parte din noi s-au opus suplimentării ordinii de zi”, a insistat Gabriela Baltag, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, în emisiunea jurnalistei Sorina Matei.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Chiar în acest context, cu câteva ore înainte de declarația lui Baltag, magistrații Tribunalului Cluj au luat o serie de măsuri, exasperați de numeroasele modificări aduse în Justiție de Guvernul PSD-ALDE, pe care ei le consideră încercări ale politicului de subjugare a justiției. Măsurile au fost prezentate de judecătorul Cristi Danileț chiar când judecătorii, procurorii și grefierii clujeni protestau în fața Curții de Apel Cluj. (Detalii AICI)
Printre aceste măsuri se află chiar declanșarea procedurii de revocare a membrilor CSM.
”Membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior”, a scris Cristi Danileț, pe Facebook.
Magistrații din București, dar și din alte orașe, au protestat vineri, cerând independenţa sistemului judiciar. Activitatea mai multor parchete din țară a fost suspendată săptămâna viitoare, în semn de protest.(Detalii AICI)
Parchetul Judecătoriei Constanța este primul care a anunțat suspendarea activității în semn de protest față de modificările din Justiție făcute de Guvernul PSD-ALDE. Viorel Teliceanu, prim-procurorul de aici, i-a transmis ministrului Tudorel Toader că justiția este bulversată și că „așa ceva nu se mai poate”. Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța a declarat că, din cauza numeroaselor schimbări făcute în sistemul judiciar, magistrații sunt sub permanentă presiune. Într-un final, modificările vor duce la blocarea activității Ministerului Public. (Detalii AICI)
Mai multe asociații de magistrați au refuzat duminică invitația premierului Viorica Dăncilă de a participa la discuții pe tema Legilor Justiției. (Detalii AICI)