Liderii PSD și ALDE s-au reunit, miercuri după-amiază, departe de ochii presei, într-o ședință de taină venită pe fondul discuțiilor despre OUG 114, care a provocat o serie de divergențe în coaliția majoritară,potrivit stiripesurse.ro.
„Ne-am intalnit aseară, da, vă confirm, am avut o întalnire cu colegii din PSD, dar nu a fost deloc tensionata intalnirea. Nu. Putem sa avem păreri deosebite? Cred ca da, este si normal. Doi oameni nu sunt la fel, dar doua partide?”, a declarat Tăriceanu, liderul ALDE, joi, la Oradea.
Deși acesta declarase că vrea eliminarea taxei de 2% pe cifra afaceri din energie, Liviu Dragnea, președintele PSD, a spus că nu vrea să comenteze decizia partenerului de coaliție, dar a explicat că nu va modifica „așa, pur și simplu” prevederile contestate.
„Aseară am discutat despre Hotărârea de Guvern privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Și ne-am spus părerile. HG va aduce anumite elemente concrete vizavi de fondul pe care dorim să îl creăm și aseară am discutat despre oportunitatea includerii sau neincluderii unor societăți comerciale cu capital de stat sau în care statul are participații mai mari sau mai mici în acest fond și am avut un dialog foarte, foarte constructiv”, a mai spus Tăriceanu.
Ei, bine, în legătură cu OUG 114, liderul ALDE nu a exclus modificarea ei în Parlament. Tăriceanu a insistat să se găsească „soluțiile cele mai bune” astfel încât să fie evitate „efecte colaterale”.
„Dar, sigur, că în ceea ce privește ordonanța 114 și eu și colegii mei am avut în ultima perioadă o serie de întâlniri cu reprezentanți ai BNR, ai băncilor și ai diferitelor societăți din domeniul energiei și am stat să îi ascultăm. Pe domeniul bancar, intenția e foarte clară, de a pune presiune pe nivelul dobânzilor pentru credite pentru că în România nivelul dobânzilor e mai ridicat decât pe celelalte piețe europene. Discuțiile pe care le-am avut și cu BNR și cu Asociația Română a Băncilor ne-au edificat, există disponibilitate și din partea lor, înțeleg că ne confruntăm cu toții cu această problemă. Am convenit să lucrăm în continuare să vedem care sunt soluțiile cele mai bune să ne atingem obiectul fără să avem efecte colaterale”, a spus Tăriceanu, potrivit aceleiași surse.
Liderul ALDE a explicat că, în sectorul energetic, OUG 114 a urmărit să nu permită o creștere brutală a prețurilor la gaze pentru consumatori, în condițiile în care distribuitorii de energie ar fi avertizat că urmează o mărire de 16-17% de la 1 ianuarie.
„In domeniul energiei, OUG 114 a urmărit să nu permită o creștere brutală a preturilor la gaze la consumatori pentru ca distirbutiorii de energie ne-au prevenit ca ar fi urmat o crestere de 16-17% de la 1 ianuarie. Un plafon de pret a fost lucrul urmărit și realizat de OUG 114. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a societăților din energie poate să creeze și anumite dezavantaje pentru unii. Acest subiect l-am discutat, o să îl analizăm, OUG 114 a intrat în dezbateri în Senat și sigur că dacă observăm și convenim cu toții că sunt anumite corecții de făcut, le vom face”, a adăugat Tăriceanu.