Surpriză de proporţii pentru comunitatea ştiinţifică. Telescopului spaţial Hubble confirmă existenţa încă unei Luni, a paisprezecea, pentru planeta Neptun.
Ultimele date transmise de Trecerea sondei Voyager 2 prin apropierea planetei Neptun, în luna august 1989, a dezvăluit un sistem complex format din 13 luni, şase dintre acestea nemaifiind observate anterior. A fost o adevărată surpriză ca ceea ce nu detectase sonda spaţială de mai de aproape, să detecteze un telescop de pe Terra.
Datele obţinute prin tehnici speciale cu ajutorul telescopului spaţial Hubble le-au permis astronomilor să o nouă lună, un satelit natural situat în apropiere de gigantica planeta îngheţată şi neobservat de Voyager. Numele său este Hippocamp, scrie Antena3.
”Voyager a fost puţin ghinionistă”, a declarat Mark Showalter, astronom planetar în cadrul Institutului SETI şi autor principal al studiului în care este descrisă această lună, publicat miercuri în jurnalul Nature.
”Au fost mai multe ocazii în care camera Voyager a fost cât pe ce să o observe – uneori chiar la 100 de pixeli distanţă – însă a ratat-o”, a precizat specialistul.
După trecerea sa prin apropierea planetei-gigant, Voyager 2 a surprins imagini cu întregul sistem al lui Neptun, însă Hippocamp era prea mică şi prea palidă pentru a putea fi detectată în acestea, a notat Showalter.
Neptun este cea de a opta planetă din sistemul solar şi orbitează Soarele la 4,5 miliarde de kilometri. Această planetă este atât de îndepărtată încât cele mai perfomante telescoape abia reuşesc să distingă cei mai mici dintre sateliţii săi.