Cele două Ordonanțe de Urgență ale lui Tudorel Toader, printre care cea de modificare a legilor justiției, au fost publicate în Monitorul Oficial 

Cele două Ordonanțe de Urgență ale lui Tudorel Toader, printre care cea de modificare a legilor justiției, au fost publicate în Monitorul Oficial 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cele două Ordonanțe de Urgemță adoptate marți în ședința de Guvern și anunțate apoi de ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Una dintre ele se referă la înființarea Parchetului European, iar cea de-a doua aduce o serie de modificări la legile justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, la finalul ședinței de Guvern o ordonanță prin care subjugă practic justiția din România. Astfel, președintele României și CSM vor avea un rol mai mult decorativ în procedurile de numire a procurorilor șefi.

Ministrul vrea să înceteze delegările din fruntea Parchetelor.

”Există o modificare importantă referitoare la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public – procuror general, procuror șef DNA, funcții care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de 3 ani, care poate fi reînvestit. Ce aduce nou OUG – aceste funcții de rang înalt unde procedura se inițiază de ministrul Justiției nu pot fi delegate. Ele trebuie ocupate numai prin procedura prevăzută de lege”, a anunțat, marți, ministrul Justiției.

Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori. Într-o astfel de situație ar fi Alina Ghica, vicepreședintele Curții de Apel București, cea care a anulat completurile de cinci judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum. Pe de altă parte, aceeaşi procedură se va aplica şi pentru Parchetul General, dar şi pentru DIICOT.

”A doua modificare, emiterea avizului consultativ. Azi competența revine secției de procurori a CSM. Dat fiind că pe viitor, în baza OUG, pot candida și procurori foști judecători se schimbă competența de la secția de procurori la plenul CSM”, a mai spus Toader.

Explicația pentru această modificare este simplă. Spre deosebire de secția de procurori, plenul CSM este dominat de magistrati pro-PSD, cum este și presedintele instituției, Lia Savonea.

Toader a limitat și perioada interimatelor la șefia Parchetelor.

”Avem la finalul ordonanței o normă tranzitorie care spune că cei delegați astazi rămân în funcție 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuie ocupate în condițiile legii”, a explicat ministrul Justiției.

Mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr expiră în luna aprilie. Acesta nu va mai putea fi delegat pe aceeași funcție ca interimar timp de șase luni deorece ordonanța lui Toader interzice acest lucru în cazul parchetelor unde numirea se face de către președintele țării.

Ordonanța a fost adoptată în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici de premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

În urma modificărilor, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială. Asta deși o decizie a CCR de anul trecut stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale