Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, a confirmat că spitalul s-a confruntat cu o problemă a canalizării în ultimii 10 ani, după ce angajații de acolo au reclamat igiena îndoielnică și lipsa dezinfectanților, în condițiile în care, miercuri, a fost anunțat al treilea deces de la bacteria care face ravagii în această unitate medicală, iar un al patrulea pacient este în stare gravă, potrivit digi24.ro
„Este o problemă a canalizării în Institutul Marius Nasta în ultimii 10 ani. Canalizarea are nevoie de intervenții rapide. Institutul Mariua Nasta este un institutut de 100 de ani vechime, care are nevoie de investiții în infrastructură, iar una dintre cele primordiale este canalizarea. Atâtat timp cât noi ne facem treaba și avem grijă ca lucrurile să nu se întâmple, bucătăria este curată. Bucătăria nu poate fi sursa bacteriei. Exclus” a precizat Beatrice Mahler, la Digi 24.
Așadar, managerul spitalului specializat în probleme respiratorii a exclus ipoteza potrivit căreia bucătăria institutului ar fi sursa bacteriei, reîntărind informația cum că un pacient infectat a fost transferat de la Matei Balș. Deși susține că știa de persoana în cauză, Mahler a precizat că acesta a fost izolat.
„Este normal riscul de a trata un pacient pentru că trebuie să alegem cea mai bună soluție pentru pacientul care se adresează spitalului. Există o colaborare între spitalele din București, între manageri, iar interesul pacientului trebuie să primeze, chiar dacă el este infectat. În momentul în care el a venit infectat, el a fost izolat în salonul izolator al terapiei intensive și a fost asistat pentru că avea nevoie de asistență din partea colegilor de la chirurgie toracică. Acest pacient a fost tratat special, a fost izolat la internare. A benefeciat de terapie conform antibiogramei, atât cât permitea, pentru că avea multidrog rezistență și un singur antibiotic la care a răspuns inițial la tratament. S-a ținut permanent legătura cu medicii de la infecțioase, dar detalii despre caz pot să vă dea medicul curant, de la terapie intensivă și chirurgul toracic”, a afirmat Mahler.
Publicația reamintește că, marți, blocul operator și secția ATI ale Institutului Marius Nasta au fost închise pentru curățenie.
„Da, pentru că înseamnă metode de dezinfectare speciale și care se aplică unui salon fără pacienți și presupune curățenia tuturor suprafețelor și a obiectelor, urmată de etapa de dezinfectare. În această etapă, inspectorii DSP vor veni să recolteze probe, iar dacă vor fi conforme, ne vor da avizul de deschidere a blocului operator ATI. Curațenie se face periodic și există un program de curățenie, dar se poate face într-un salon, pentru că numărul mare de pacienți, mai ales în perioada de iarnă, nu permite golirea întregii secții. A fost momentul în care colegii de la DSP au considerat, și cred că acest lucru e binevenit, să oprim puțin activitatea, să facem curățenie și să oferim siguranță că pacienții care vor veni vor beneficia de condiții de igienă sigure”, a adăugat Beatrice Mahler.