Comisia Europeană critică Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Dăncilă, marți seară, pentru modificarea Legilor Justiției.
Christian Wigant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Hotnews că oficialii de la Bruxelles vor cere explicații Executivului român.
„Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România. Atât conținutul, cât și procedura ultimei modificări, prin ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări”, a declarat Christian Wigant.
Totodată, acesta a amintit și de raportul Comisiei Europene din noiembrieîn care cerea României să “implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția”.
De asemenea, Comisia a solicitat la acea dată “revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și GRECO”.
“Cele mai recente modificări o iau pe o altă cale”, arată Christian Wigant.
“Așa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani”, conchide purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Criticile venit de la Bruxelles vin după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la finalul ședinței de Guvern că au fost adoptate două ordonanțe de urgență vizând domeniul justiției. Una dintre ele aduce o serie de modificări la legile justiției.
O schimbare importantă anunțată deTudorel Toaderse referă la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public (procuror general, procuror șef DNA), posturi pentru care, potrivit legii inițiale, exista mandat fix de trei ani, care poate fi reînvestit. Noutatea din OUG adoptată marți de Guvern este că aceste funcții de rang înalt nu pot fi delegate. (Detalii AICI)