A fost conceput să funcţioneze doar 90 de zile, dar a funcţionat 15 ani. NASA tocmai a încheiat o misiune ISTORICĂ (FOTO)

A fost conceput să funcţioneze doar 90 de zile, dar a funcţionat 15 ani. NASA tocmai a încheiat o misiune ISTORICĂ (FOTO)
Roverul "Opportunity" (sursă foto: NASA)

Roverul „Opportunity”, unul dintre cele mai de succes rovere construite până acum de NASA, şi-a oprit comunicaţiile cu Pământul, încheindu-şi astfel misiunea lungă de 15 ani, a anunţat NASA.

Întreruperea comuncatiilor a survenit în urma unei puternice furtuni de nisip de pe Marte, din luna iunie 2018. De atunci, NASA efectuând peste 1.000 de încercări de reluare a contactului cu roverul – ultima fiind făcută joi, 14 februarie.

„Am făcut toate eforturile inginereşti posibile pentru a-l recupera pe Opportunity şi am stabilit că şansele de a primi un semnal sunt prea mici pentru a continua eforturile de recuperare”, a spus John Callas, managerul proiectului Mars Exploration Rover (MER).

Foto: Captură făcută de Roverul „Opportunity” a Craterului Endeavour (sursă foto: NASA)

Ce record a stabilit Roverul „Opportunity”

Iniţial, „Opportunity” fusese conceput să funcţioneze doar trei luni şi să se deplaseze doar un kilometru. Însă el a întrecut orice aşteptări, funcţionând de 60 de ori mai mult şi călătorind 45 de kilometri – o distanţă foarte mare pentru un rover.

Roverul a aterizat pe Marte în dată de 24 ianuarie 2004, la şapte luni de la lansarea din Baza Aeriană Cape Canaveral, din Florida.

Foto: Captură a unui traseu parcurs de Roverul „Opportunity” (sursă foto: NASA)

Ce informaţii a transmis roverul în cei 15 ani de funcţionare

Roverul „Opportunity” a fost cel care a indicat pentru prima dată faptul că Marte a avut, cândva, oceane şi că ar fi putut avea condiţii propice apariţiei vieţii. În plus, a explorat zone noi ale planetei, a trimis către Pământ un număr de 217.000 de imagini – inclusiv panorame de 360 de grade – şi a studiat 52 de roci.

„Timp de peste un deceniu, Opportunity a fost un simbol în câmpul explorării planetare, învăţându-ne despre trecutul antic al planetei Marte că plenta umedă şi posibil locuibilă şi descoperind zone neexplorate”, a precizat Thomas Zurbuchen, din cadrul NASA.

Foto: Captură a unui traseu parcurs de Roverul „Opportunity” (sursă foto: NASA)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale