Tribunalul Harghita a reuşit performanţa să tergiverseze dosarul ”Ţăndărei”, unul din cele mai mari dosare de trafic de copii din Europa, până când faptele s-au prescris. Ba mai mult, magistraţii de aici au schimbat şi încadrările juridice ale faptelor inculpaţilor, tocmai pentru ca acestea să se prescrie cât mai repede. Inspecţia Judiciară îi verifică acum pe judecătorii de la Tribunalul Harghita, iar DIICOT a depus o cerere de apel, informează B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În 8 aprilie 2010, în România era destructurată una din cele mai mari reţele de trafic de copii din Europa. Atunci, procurorii DIICOT şi zeci de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în Marea Britanie a 181 de copii.
Autorităţile de la noi au făcut un mare tam-tam pe marginea acestei reuşite, însă acum, la 9 ani distanţă, toţi cei 26 de membri ai reţelei au scăpat basma curată. Şi asta cu ajutorul magistraţilor de la Tribunalul Harghita. Instanța a decis să îi achite pe toți și a constatat prescrierea unor fapte, după ce a schimbat încadrările juridice tocmai pentru a ajunge la acest rezultat. Cazul a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare.
Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție pentru judecători care urmează să efectueze verificări prealabile. Dacă în urma verificărilor se stabilește că ar trebui să se facă verificari și față de procurori, există procedură în acest sens.
Decizia magistraţilor din Harghita nu este definitivă, iar DIICOT a atacat-o cu apel. E adevărat că procurorilor le-a luat mai mult de o săptămână să dea drumul acestui demers.
Între timp, în Marea Britanie, destinaţia copiilor trimişi să fure şi să cerşească pentru reţeaua din Ţăndărei, 120 de interlopi au fost condamnaţi. La noi, toţi membrii reţelei au stat doar câteva luni după gratii în arest preventiv şi apoi au fost eliberaţi.
„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Operaţiunea Europa a fost investigată de Poliţia Română şi de procurori mai mulţi ani. Eu am condus prima echipă mixtă de investigaţie într-un caz de trafic de persoane”, a declarat Bernie Gravett, inspector de poliţie britanic care a lucrat la caz în România. Caz care a schimbat întreaga legislaţie europeană privind traficul de persoane.
Gravett a trimis pentru Libertatea un film care arată ce probe zdrobitoare au adunat. În imagini (VIDEO AICI) apar mai multe femei care împing cărucioare prin Londra, în august și septembrie 2009. E vorba despre trei filmări diferite în care apare Speranța Mihai. În cele trei clipuri diferite, femeia are câte un bebeluș diferit, nici unul dintre aceștia nefiind al ei! Cel mai mic dintre copiii romi folosiți de traficanți avea doar două luni.
Speranța și Gheorghe Mihai au fost condamnați în Anglia pentru mai multe capete de acuzare. În România, doar Speranța Mihai apare în dosar, însă ca martor.
Britanicii au ținut ca audierile și declarațiile celor 181 de minori victime să le facă în așa fel încât ele să fie valide și în instanțele din România, ca să poată fi folosite și de procurorii români.
”După ce au fost repatriate cele 181 de victime, am remarcat că acestora nu le-a fost oferită în România nici un fel de protecție pentru că 40 au dispărut!”, a afirmat o sursă Libertatea.
Procurorii români au ales să fie reaudiați în țară, toți cei 140 dând declarații opuse celor din UK. Și anume că adulții care-i supravegheau în stradă nu-i exploatau, ci le asigurau protecție, le ofereau casă și masă și că-i îngrijeau.
”Ultimele câteva zile reprezintă o perioadă tristă pentru Justiția din România și supremația Dreptului într-o țară pe care am vizitat-o de multe ori și de care m-am atașat foarte tare. Oamenii din țara dumneavoastră sunt primitori și minunați. Din păcate, tot ei au de suferit când eșecurile Justiției lasă baltă victimele. (…)
Aș invita pe oricine să se uite la imagini și să își facă propria judecată despre cum aceste persoane care n-au un trecut în nici o muncă au acumulat milioane de lire din exploatarea celor mai vulnerabili copii din România. Cele care au pierdut în acest caz nu sunt doar victimele inițiale, ci și cele care n-au fost niciodată identificate ori găsite. Gruparea a continuat să opereze în anii în care suspecții au fost liberi și acum ei doar capătă mai multă încredere că sunt deasupra legii”, a mai afirmat inspectorul Bernie Gravett.