Fostul șef al MI6 a folosit spioni pentru a îl ajuta pe Alexander Adamescu să scape de problemele penale: Judecătorul care se ocupă de extrădare din Marea Britanie a respins raportul

Fostul șef al MI6 a folosit spioni pentru a îl ajuta pe Alexander Adamescu să scape de problemele penale: Judecătorul care se ocupă de extrădare din Marea Britanie a respins raportul

Fostul șef al serviciului secret britanic MI6, John Scarlett, a folosit spioni retrași pentru a obține informații „sensibile” din surse secrete din România pentru a îl ajuta pe afaceristul Alexander Adamescu să scape de extrădarea din Marea Britanie în dosarul de corupție în care este dorit în România, conform unor documente văzute de The Observer.

Firma privată a lui Scarlett, SC Strategy (SCS), a produs un raport pentru avocații lui Adamescu care cuprinde informații obține de la numeroase „surse confidențiale” din România pe subiecte sensibile care cuprind și negocieri diplomatice și activități ale procurorilor anti-corupție.

Raportul din 2016 sugerează că cei care aa lucrat compania SCS au beneficiat de nivel de acces remarcabil în București și de surse plătite care au avut „cunoștințe directe și complexe” despre „aparatul politic, de securitate și inteligență din România”. O sursă este descrisă drept un oficial „de foarte înalt nivel” chiar din cabinetul președintelui,,scrie The Guardian.

Alexander Adamescu așteaptă extrădarea din Marea Britanie într-un dosar în care procurorii îl acuză de mită și de spălare de bani. Acesta neagă acuzațiile.

Avocații afaceristului au înaintat raportul de 36 de pagini drept dovezi al experților în procesul de extrădare ce a avut loc în Londra în 2017. Scris de lordul Carlile, un fost analist independent al legislației privind terorismul, raportul susține afirmațiile lui Adamescu că acuzațiile sunt motivate politic.

În cele din urmă însă, judecătorul care se ocupă de dosarul de extrădarea a lui Alexander Adamescu a respins raportul înaintat de cei doi experți privați, motivând prin lipsa de informații privind identitatea „agenților și surselor anonime” folosite de companie și circumstanțele în care au fost colectat informațiile.

The Guardian susține că raportul ilustează cum cazurile de corupție la vârf din România au creat un mediu propice pentru oportunități de afaceri pentru investigatori privați și consultanți externi. Publicația amintește că familia Adamescu a luat în considerare și să apeleze la serviciile companiei israeliene Black Cube, acuzată de spionarea fostei șefe DNA, și a semnat un contract de consultanță și cu fostul director FBI Louis Freeh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`