OMV, mesaj de îngrijorare privind România: Situația politică de la București ne îngrijorează mai mult decât plafonarea prețului la gaze

OMV, mesaj de îngrijorare privind România: Situația politică de la București ne îngrijorează mai mult decât plafonarea prețului la gaze

Grupul austriac de stat OMV, compania mamă a Petrom, se arată îngrijorată de evoluția situației politice de la București și de „iliberalizarea” pieței locale de gaze, care au scăzut încrederea investitorilor, decât de plafonarea pe timp de 3 ani a prețului de vânzare de către producători a gazelor proprii extrase la 68 lei/MWh.

„Dați-mi voie să încep cu o afirmație clară. OMV și OMV Petrom sunt extrem de dedicate proiectului Neptun Deep. Nu mă înțelegeți greșit cu comentariul pe care l-am făcut anterior. E mai îngrijorător climatul din România. România se îndepărtează de o piață a gazelor liberalizată. Problema nu e durata plafonării prețului la gaze, este vorba de viitor și de întreg cadrul din România. Cadrul fiscal s-a înrăutățit, iar riscul politic al țării a crescut. În consecință, cred că investitorii trebuie să-și recapete încrederea în România, iar eu sunt unul dintre ei. Da, sunt unul dintre ei. Eu mă lupt și am discutat problema și în board și am discutat-o și cu (neinteligibil, dar probabil este vorba despre CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere – n.r.) și ea va continua dialogul cu Guvernul român pentru a pune la punct cadrul corect care să permită o decizie finală de investiție pozitivă în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră”, a declarat Manfred Leitner, membru al board-ului OMV, conform profit.ro.

Manfred Leitner este membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream şi cel care va lua decizia finală privind investiţia din România.

„Ceea ce ne trebuie este, bineînțeles, o mult mai mare stabilitate fiscală. Nu vreau să mai văd nici un fel de surpriză precum cea pe care am văzut-o pe 29 decembrie (OUG nr. 114/2018 – n.r.). Ne trebuie termeni competitivi, ne trebuie o piață a gazelor liberalizată și ne trebuie, bineînțeles, infrastructura cheie din România pentru a ne exporta volumele extrase, pentru că acest proiect este clar gândit pentru Europa, nu exclusiv pentru România. În consecință, orice restricționare a exporturilor de gaze către vecini (este neavenită – n.r.), ați văzut unele comentarii din partea Ungariei, ei sunt foarte îngrijorați că proiectul Neptun Deep ar putea fi întârziat, căci Ungaria are nevoie de gaze din România pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare. Deci cred că ar trebui să vedem solidaritate europeană, avem nevoie de cadrul corect, iar după aceea vom decide”, a precizat Manfred Leitner.

Aceste declaraţii vin în contextul în care în 2018 s-au aprobat numeroase modificări legislative care afectează industria petrolieră. Legea offshore va majora semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)