NATO doreşte să salveze Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) prin cooptarea în tratat şi a altor state care deţin arme nucleare, a declarat Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.
La cineface referire Jens Stoltenberg
Deşi afirmaţiile lui Jens Stoltenberg nu menționeazăChina în mod explicit, în fapt, la ea ar face referire.
Potrivit analiştilor STRATFOR, China a înregistrat progrese semnificative, în ultimii ani, în direcţia dezvoltării de rachete cu raza intermediară. China, nefiind parte semnatară a Tratatului Nuclear INF, nu are niciun fel de constrângeri în direcţia dezvoltării acestui tip de rachete. În timp ce Statele Unite și Federația Rusă au.
De aici şi un interes comun, atât al părţii ruse, cât şi a celei americane, în renunţarea la Tratatul Nuclear INF.
Tot analiştii STRATFOR au indicat faptul că Statele Unite, deşi nu a încălcat tratatul, ar fi trecut la conceperea unor proiecte de rachete cu raza intermediară. În timp ce Rusia ar fi încălcat deja tratatul, prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).
Foto: Racheta rusească „Novator 9M729”, suspectata că ar încălca Tratatul Nuclear INF (sursă foto: nationalinterest.org)
Declaraţiile lui Jens Stoltenberg au venit după ce, săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii şi-a suspendat participarea la Tratatul Nuclear INF pe motiv că a fost încălcat de Rusia în repetate rânduri.
Ulterior, şi Rusia a făcut un gest similar, negând că a încălcat tratatul şi acuzând partea americană că, de fapt, ea a încălcat tratatul. A insinuat, de asemenea, faptul că Statele Unite ar fi făcut un obicei dina-şi încălca obligaţiile asumate la nivel internaţional.
Suspendarea obligaţiilor din tratat reprezintă o obligaţie a părţilor semnatare. Atât Federaţia Rusă, cât şi Statele Unite sunt obligate să se notifice reciproc, cu cel puţin şase luni înainte, de faptul că intenţionează să se retragă din tratat.