Viaţa complexă ar fi putut să nu mai apară graţie unui fenomen natural de acum 565 de milioane de ani

Viaţa complexă ar fi putut să nu mai apară graţie unui fenomen natural de acum 565 de milioane de ani
Foto: Câmpul magnetic al Pământului (sursă: NASA)

În urmă cu 565 de milioane de ani, Pământul a fost pe punctul de a rămâne fără câmp magnetic, un fenomen geologic schimbând situaţia în ultimul moment, relatează space.com, citând un studiu publicat joi în Nature Geoscience.

De fapt, analizând probe geologice ce datează din acea perioadă, cercetătorii au determinat faptul că acum 565 de milioane de ani, câmpul magnetic al Pământului a fost mai slab decât în orice altă perioadă pentru care există date. Câmpul magnetic era de 10 ori mai slab decât acum, iar polii erau inversaţi (adică nordul era sud şi vice-versa).

„Am fost într-un punct critic, în care câmpul magnetic s-a prăbuşit aproape complet”, a pecizat John Tarduno, unul dintre autorii studiului.

Ce a schimbat situaţia a fost faptul că nucleul Pământului – pe atunci complet lichid – a început brusc să se solidifice, întărind astfel câmpul magnetic.

Importanța câmpului magnetic vine din faptul că protejează planeta de radiaţiile şi vânturile solare. Ori acesta este o condiție considerată de cercetatori drept necesară pentru apariția vieții complexe.

De altfel, la scurt timp de la întărirea câmpului magnietic, a avut loc aşa-numita „explozie Cambriană”, primul moment din istoria planetei în care au apărut animale complexe.

Această concidență i-a făcut pe cercetători să bănuiască faptul că ar putea exista o relaţie de cauzalitate între cele două fenomene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`