Venezuela, un stat măcinat deja de probleme economice grave, este scena unor adevărate mișcări de trupe în aceste zile, în condițiile în care Juan Guaido, liderul opoziției, s-a autoproclamat drept președinte în exercițiu, până la organizarea de alegeri libere.
Anunțul său a venit pe fondul unor ciocniri violente de stradă, în cadrul unor manifestații anti-Maduro, și a generat creionarea a două tabere atât în Venezuela, cât și pe scena globală. Dacă Rusia, China, Turcia și armata venezuelană îl susține pe dictatorul Maduro, SUA și alte state din comunitatea euroatlantică, dar și o bună parte din populația statului latinoamerican și-au declarat sprijinul pentru Guaido.
Acestea fiind spuse, în primul său interviu televizat de la autoproclamație, Juan Guaido a spus că ia în considerare acordarea grațierii pentru Nicolas Maduro și aliații săi, cu condiția ca aceștia să contribuie la restabilirea democrației în țară, relatează stirileprotv.ro.
„Am discutat cu membri ai comunităţii internaţionale, cu societatea civilă, am văzut că miecuri au participat la demonstraţii 7 milioane de oameni din toată ţara”, a spus Juan Guaido.
În acest context, Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a lansat un apel către Organizaţiei Statelor Americane, cerându-le celor 34 de țări membre să-l recunoască pe Juan Guaido ca „președinte interimar al Venezuelei”. Deși demersului s-au raliat Franța, Canada, Marea Britanie și voalat UE, inițiativa nu s-a bucurat de unanimitate în Organizaţiei Statelor Americane. Ba mai mult, Pompeo i-a cerut armatei din țara latinoamericană să întoarcă armele și să-l apere pe Guaido, promițând un ajutor umanitar de 20 de milioane de dolari pentru poporul din Venezuela.
„A fost o mişcare coordonată nu doar cu Statele Unite, ci cu multe ţări din America Latină, vedeţi că o mulţime de tari l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte, aşa că pare că discuţiile în aces sens se purtau de ceva vreme. Data de 10 ianuarie este importantă, este ziua în care Nicolas Maduro s-a proclamat preşedinte pentru încă un mandat, după alegerile frauduloase din mai anul trecut, aşa că au urmat discuţii la nivel internaţional, despre care ar trebui să fie reacţia”, a spus analistul Eric Farnsworth, potrivit stirileprotv.ro.
În orice caz, situația rămâne una destul de complicată, dat fiindcă forțele de securitate din Venezuela continuă să-l sprijine pe dictator.
„Forţele de securitate sunt arbitrul aici şi ce decid ele este semnificativ. Vor rămâne loiale regimului său trec de partea lui Guaido? Sau poate nu intervin de această dată şi lasa circumstanţele să se desfăşoare. Însă este clar un subiect care îi interesează pe toţi”, mai spune analistul.
Nicolas Maduro acuză SUA că ar fi planificat lovitura de stat din Venezuela, și a tăiat orice legătură diplomatică cu partea americană, închizând toate consulatele pe care le avea în țara nord-atlantică. Ba mai mult, le-a cerut diplomaților americani să părăsească teritoriul țării latino americane. De partea cealaltă, SUA au răspuns că nu are legitimitatea să ceară acest lucru, în condițiile în care el nu mai are legitimitate, dar și-a retras, totuși, personalul atașat de care nu este strictă nevoie din Venezuela.