Nicolas Maduro se confruntă cu poate cea mai grea săptămână de când se afla în fruntea Venezuelei, iar semne nu sunt deloc bune pentru dictatorul de la Caracas. O revoltă militară dejucată, proteste violente în Capitală şi marşuri ale opoziţiei la nivel naţional, cam acestea sunt greutăţile cu care trebuie să se confrunte Maduro, arată The Guardian.
Deşi a avut un episod dificil în luna august când a fost ţinta unei tentative de asasinat, situaţia pare mai greu de trecut în prezent deoarece armata dă semne că nu îl mai sprijină să conducă în condiţiile în care ţara e distrusă economic și aflată într-o adâncă criză socială.
Acest lucru se vede prin faptul că luni au fost arestaţi 25 membri ai gărzii naționale pe motiv că ar plănuit să organizeze o revoltă.
Mai mult, protestele s-au extins şi în cartierele muncitoreşti care îl sprijineau până în prezent pe Nicolas Maduro. Oamenii nemulțumiți au ridicat baricade și le-au dat foc, forțele de securitate ripostând cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demnonstranții care protestează contra prețurilor tot mai mari și a salariilor mici.
Aceste proteste au dus şi la incidente deoarece după miezul nopţii au ieşit pe străzi bande înarmate loiale guvernului, cunoscute sub numele de colectivos, care au venit la fața locului și au început să tragă în aer pentru a împrăştia protestatarii.
Revolta dejucată și violențele de stradă vin înaintea unor marșuri pe care opoziția vrea să le organizeze la nivel național, miercuri, împotriva președintelui.
Venezuela, o țară cu extrem de bogate rezerve de petrol, suferă un dezastru economic, hiperinflația făcând ca bolivarul să nu valoreze aproape nimic. Penuria de alimente și medicamente de bază este cvasigeneralizată, iar criminalitatea este răspândită peste tot. Peste 3 milioane de venezueleni au părăsit țara, șocând întregul continentul sud-american.