Radu Soviani susține că ENGIE își notifică clienții că va MAJORA prețurile la ENERGIE și GAZE din cauza modificărilor adoptate de Guvernul Dăncilă (FOTO)

Radu Soviani susține că ENGIE își notifică clienții că va MAJORA prețurile la ENERGIE și GAZE din cauza modificărilor adoptate de Guvernul Dăncilă (FOTO)

Protestul minerilor s-a încheiat, dar criza energetică – nu. Preţul energiei cu livrare creşte din nou la nivelul maxim de 650 de lei pe MWh.

În acest context, ENGIE își anunță o parte din clienți că va majora prețurile.

Foto: Facebook/Radu Soviani

“Dupa ce ENGIE m-a bucurat ieri cu o factura de 902 lei (pe o luna), astazi ma anunta efectul ,,razboiului” cu multinationale ale Valcovilor si Teodorovicilor. Bre Valcov si nea Eugene, admiteti ca tocmai le-ati deschis un bulevard sa scada si mai mult puterea de cumparare a populatiei si sa reduca venitul disponibil, din moment ce NOUA TAXA, cum era de asteptat, va fi exportata catre consumatori?”, scrie economistul Radu Soviani pe Facebook.

Nu sunt vizați clienții de pe piața reglementată

Această scrisoare a fost transmisă doar clienților de pe piața liberă, firme și o parte din clienții casnici. Nu sunt vizați cei de pe piața reglementată, mare parte a populației.

La articol 78 din OUG 114 se spune:„Contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”.

România este cea mai scumpă piaţă din regiune.

România importă masiv energie, în condiţiile în care grupul oprit de la centrala Rovinari nu a fost repornit şi mai sunt şi alte avarii în sistem.

Energia cu livrare sâmbătă are pe piaţa spot o medie zilnică de 390 de lei pe MWh, în creştere faţă de vineri, când era de 375 lei pe MWh. Aceasta deşi în zilele de week-end consumul de electricitate şi preţurile sunt de regulă mai mici decât în timpul săptâmânii.

Preţul maxim, de 650 de lei pe MWh, se va înregistra în două intervale orare de vârf de consum, respectiv între orele 17:00-18:00 şi 18:00-19:00. Acest preţ, care a mai fost atins şi joi, nu a mai fost depăşit din februarie 2017, când s-a înregistrat nivelul istoric de 680 de lei pe MWh.

Ca medie zilnică, preţul în România este de 83,26 euro pe MWh, faţă de Ungaria – 78,14 euro pe MWh, Slovacia – 59,37 euro pe MWh şi Cehia – 57,20 euro pe MWh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`