Trump aruncă BOMBA în plin scandal privind legăturile acestuia cu Rusia: Preşedintele american se gândeşte la retragerea SUA din NATO!

Trump aruncă BOMBA în plin scandal privind legăturile acestuia cu Rusia: Preşedintele american se gândeşte la retragerea SUA din NATO!

Președintele american Donald Trump a vorbit de mai multe ori în 2018, în convorbiri private, despre o posibilă retragere a SUA din NATO, ceea ce ar echivala cu distrugerea Alianței Nord-Atlantice, scrie publicaţia The New York Times marți, citând înalţi oficiali ai administraţiei americane.

„Sunt puţine lucruri pe care preşedintele Vladimir Putin şi le doreşte mai mult decât slăbirea NATO, alianţa militară dintre Statele Unite, Europa şi Canada, care a împiedicat agresiunea sovietică şi rusă timp de 70 de ani. Anul trecut, preşedintele Trump a sugerat o mişcare echivalentă cu distrugerea NATO: retragerea Statelor Unite din Organizaţia Nord-Atlantică, notează cotidianul american, potrivit adevarul.ro.

Mai mulți membri ai administrației prezidențiale au declarat pentru The New York Times că Trump a repetat această amenințare de mai multe ori în 2018 în conversații private.
Foști și prezenți oficiali care sprijină alianța militară susțin că s-au temut că Trump ar putea să revină la amenințările sale dacă aliații nu investesc mai mult în scopurile și mijoacele militare ale NATO.

În prezent, dorința președintelui de a retrage SUA din NATO dă naștere tot mai multor îngrijorări în rândul oficialilor care lucrează în domeniul securității. Îngrijorările sunt exprimate pe fundalul tentativelor lui Trump de a păstra întâlnirile cu Putin secrete față de propriul personal și pe fundalul unei investigații FBI ce vizează legăturile administrației prezidențiale cu Rusia.

O mişcare de a retrage a SUA din Alianţă, înfiinţată în 1949, „ar fi unul dintre cele mai dăunătoare decizii pe care orice preşedinte ar putea să le aducă intereselor Americii”, a declarat Michèle A. Flournoy, subsecretar la Apărare în timpul preşedintelui Barack Obama.

„O astfel de decizie ar distruge 70 de ani de muncă minuţioasă sub mai multe administraţii, republicane şi democrate, pentru a crea probabil cea mai puternică şi avantajoasă alianţă din istorie. Şi ar fi cel mai mare succes pe care l-ar putea obţine liderul de la Kremlin „, a spus Flournoy.

Amiralul în rezervă James G. Stavridis, fostul comandant suprem al NATO, a declarat că retragerea americană din Alianţă ar fi „o greşeală geopolitică de proporţiei epice”.

„Chiar şi discutarea ideii de a părăsi NATO – cu atât mai puţin faptul – ar fi cadoul secolului pentru Putin”, a subliniat amiralul Stavridis.

Casa Albă a comentat articolul din The New York Times răspunzând cu replicile lui Donald Trump din iulie anul trecut când a numit angajamentul SUA faţă de NATO „foarte puternic” şi alianţa „foarte importantă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`