Astronomii au descoperit un tip de stea care s-a CRISTALIZEAZĂ. Ce se va întâmpla cu soarele nostru

Astronomii au descoperit un tip de stea care s-a CRISTALIZEAZĂ. Ce se va întâmpla cu soarele nostru
Foto: Pitică albe cristalizată (sursă foto: ESA)

În aproximativ zece miliarde de ani Soarele, cel mai probabil, că se va transforma într-o pitică albă, adică într-un tip de stea mică, dar extrem de compactă şi care iși va fiepuizat combustibilul exterior, relatează Agenţia Spaţială Europeană.

Potrivit estimărilor actuale, Soarele are încă cinci miliarde de ani de viaţă, după care va deveni o pitică albă. Din acel moment, va mai petrece alţi cinci miliarde de ani răcindu-se şi în cele din urmă, cristalizându-se.

Cum se desfăşoară procesul

Procesul de răcire al unei pitice albe poate dura câteva miliarde de ani, în timp, materia solidificându-se, până când se cristalizează. Procesul este similar cu cel al apei atunci când ajunge la zero grade. Diferenţă majoră este că, în cazul acestor stele, solidificarea are loc la 10 milioane de grade Celsius.

Nu toate piticele albe se cristalizează la fel de repede. Stelele mari se cristaliează în aproximativ un miliard de ani. În acelaşi timp, stele mai mici (cum va fi şi Soarele) au nevoie de aproximativ cinci-şase miliarde de ani pentru a se răci suficient de mult încât să se cristalieze.

Fenomenul a fost pentru prima oară previzionat, prin calcule, în urmă cu 50 de ani. Însă de abia acum au putut fi obţinute dovezi clare în acest sens, cu ajutorul navetei Gaia. De atlfel, de la lanasarea ei în spaţiu, în 2013, naveta Gaia i-a ajutat pe astronomi să găsească nu doar această pitică albă, ci sute de mii de astfel de stele.

„Anterior, ştiam distanţele doar câtorva sute de pitice albe şi multe dintre ele erau în clustere (grupuri de stele – n.r.), unde toate au aceeaşi vârstă. Cu Gaia acum ştim distanţă, luminozitatea şi culoarea a sute de mii de pitice albe din discul exterior al Căii Lactee, de diverse mase şi toate vârstele”, a precizat Pier-Emmanuel Tremblay, cercetător a Universităţii Warwick, implicat în proiect.

Foto: Naveta Gaia și orbita ei în jurul Pământului și a Soarelui (sursă foto: Agenția Spațială Europeană)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)