Aderarea României la Uniunea Europeană e o mare reușită a continentului nostru, mai ales a poporului român, care a suferit prea mult și care a hotărât să-și ia istoria în propriile mâini și să o modeleze conform propriei dorințe, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la Palatul Cotroceni, alături fiind de președintele Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
”Dragă Klaus,
Suntem cu toții încântați să ne aflăm în România. Erau pe atunci, mai există și astăzi unii care voiau să blocheze extinderea Europei și aderarea de noi state membre. Îmi aduc aminte cu mare mândrie că am semnat tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană în aprilie 2005, pentru a permite României să devină membru cu drepturi depline de la 1 ianuaie 2007. A fost un moment marcant pentru România, a fost un moment important și pentru UE, pentru că în acea zi am încununat un efort pentru a reîntregi istoria și geografia europeană.
În ciuda câtorva regrete pe care unii sau alții s-ar putea încă să le mai manifeste, rămâne totuși o mare reușită a continentului nostru, care e animată de voința cetățenilor, mai ales a poporului român, care a suferit prea mult și care a hotărât să-și ia istoria în propriile mâini și să o modeleze conform propriei dorințe”, a declarat Jean Claude Juncker.
Oficialul european a vorbit apoi și despre principalele provocări cu care se va confrunta România în cele șase luni în care va deține președinția Consiliului UE: ”președinția română are loc într-un moment dificil pentru UE, motiv pentru care președinția română va cunoaște mai multe faze. E vorba și de rezultate aici. Comisia a prezentat toate inițiativele pe care trebuia să le prezinte pe baza celor 10 priorități, acum colegiuitorii trebuie să-și îndeplinească sarcina și să încheie aceste dosare înainte de alegerile europene. Mă gândesc mai ales la acordul de principiu pe viitorul cadru financiar multianual – un subiect extrem de dificil de care președinția română va trebui să se ocupe. Sper, domnule președinte, ca președinția română să se ocupe și cu angajament de această sarcină dificilă. Tot președinția română va trebui să se ocupe și de stabilitate, pentru că Regatul Unit ne părăsește la finele lunii martie, deci președinția română, cu eleganță, va trebui să știe să gestioneze perioada dificilă de după Brexit. Am toată încrederea în dumneavoastră că veți ști să gestionați corespunzător această perioadă dificilă”.