Angajaţii clubului Colectiv au efectuat un singur instructaj de protecţie a muncii, care a durat mai puţin de o oră, în timpul căruia doi pompieri de la ISU au simulat folosirea extinctoarelor, a declarat un fost angajat la garderobă clubului, citat de Agerpres.
„Din momentul în care am fost angajat şi până în ziua tragediei, eu şi ceilalţi angajaţi am făcut o singură dată un instructaj de protecţia muncii, cu personal îmbrăcat în civil, respectiv un bărbat şi o femeie. Cei doi nu şi-au declinat identitatea, însă i-am perceput ca fiind angajaţi de la ISU. Stăteau la o masă şi fiecare angajat era chemat să semneze nişte carnete de protecţia muncii”, a explicat fostul angajat.
„Recunosc că am semnat fără să citesc, la fel şi ceilalţi angajaţi, inclusiv barmanii. Apoi ni s-a arătat un extinctor şi au spus unde erau amplasate celelalte extinctoare: în bar, garderobă şi în zona panourilor electrice. Nu îmi aduc aminte să fi discutat un plan de evacuare. Angajaţii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Ştiu că existau nişte printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu către ieşire. Nu cred că erau indicatoare în club pentru a fi folosite în caz de incendiu şi nu exista în club o uşă separată în caz de urgenţă. Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuţia cu angajaţii ISU”, a adăugat el.
Fostul angajat a mai relatat şi că a fost în club în momentul izbucnirii incendiului, însă a reuşit să iasă la timp deoarece garderoba era aproape de ieşire.
„În seara aceea, erau cam 300 de oameni, dar te puteai mişca. Eu am venit la serviciu cu o oră mai devreme şi erau oameni care se ocupau cu organizarea concertului. În clubul Colectiv a mai fost un concert al unei formaţii din Germania, în timpul căruia a fost folosită flacără deschisă, însă acea formaţie a venit cu o maşină afară cu multe extinctoare şi pirotehnişti. În timpul concertului, la un moment dat, un coleg de-al meu a venit agitat să îmi ceară un extinctor. I l-am dat pe cel din garderobă, după care au început să vină oameni să îşi ceară hainele. Am încercat să ies din garderobă şi să intru în containerul de lângă uşă, moment în care am simţit că aerul arde şi m-am retras în garderobă.”
„Focul nu a pătruns în garderobă, ci spre ieşire şi eu m-am gândit că dacă stau în garderobă vor veni pompierii. Ulterior, a venit mult fum şi s-a stins lumina. Mă sufocam şi am ieşit, dar oamenii erau blocaţi la intrare. Cred că era o grămadă de un metru înălţime din oamenii căzuţi. Am reuşit să ies şi am văzut un coleg de la bar care era rănit şi m-a întrebat dacă sunt cu maşina. Am mai luat un alt coleg cu maşina, care era mai grav, şi am mers la spital, în faţa mea fiind o maşină a Poliţiei care mi-a deschis drumul. În urma incendiului, am fost puţin ars pe un braţ şi în zona capului. Am o traumă psihică. Am senzaţia neplăcută că oriunde mă duc nu sunt destul de protejat şi lucrurile nu sunt bine organizate”, a mai povestit el.
Declaraţiile au fost făcute, joi, la Tribunalul Bucureşti, unde a continuat audierea martorilor în dosarul ‘Colectiv’.