La finalui anului trecut filosoful Gabriel Liiceanu a depus la Tribunalul Iași cererea de chemare în judecată a scriitorului și cercetătorului Liviu Antonesei pentru ”delict de opinie”, după cum relatează acesta pe blogul personal.
Se pare că motivul ar fi un articol intitulat Intelectualii publici după 1990, un articol de tip interviu în care Liviu Antonesei a făcut o serie de afirmații în care era menționat scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu, cel care deține și Editura Humanitas. Se pare, întrucât Liviu Antonesei susţine că încă nu ştie motivul exact al chemării în judecată, apariţia procesului fiind o surpriză chiar şi pentru el. Dat fiind că a trecut puţin timp de la depunerea cererii în instanţă (12 decembrie, Dosar 7832/ 99/ 2018 ) încă nu a fost stabilit primul termen şi nici nu s-a făcut citarea părţilor, astfel că Liviu Antonesei nu ştie sigur pentru ce urmează a i se cere despăgubiri.
Aşadar, presupunerea lui Antonesei este că pe Liiceanu l-au deranjat afirmaţiile făcute într-un interviu de documentare acordat Mirunei Fântânescu pentru realizarea lucrării sale de doctorat. Interviul a fost publicat ulterior de către Antonesei pe blocul său personal cu titlul „Intelectualii publici după 1990″.
Iată pe scurt afirmațiile care se presupun a sta la baza procesului deschis la Iaşi, locul de domiciliu al pârâtului.
În interviul acordat, Liviu Antonesei a făcut o serie de declarații cu privire la deținătorul Humanitas, la modul în care fosta Editură Politică a fost privatizată și la Andrei Pleșu, scriitor și fost ministru al Culturii la începutul anilor 90:
”Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta „Editură Politică” cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate pentru că chiar „Editura Politică” publica în „Idei Contemporane” și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu a fost scutit de două ori de datorii, dar în general cei care au fost de opoziție, au fost perdanți.”
„L-am pomenit pe Liiceanu care a fost scutit de două ori de datorii la bugetul de stat, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei edituri private. Dincolo de chestia necinstită este falsificarea jocului pe piață. Dacă o editură beneficiază de avantaje și celelalte nu, este vorba de falsificarea pieței. Din fericire, nu au putut bate nici Polirom, nici Paralela 45, care nu au beneficiat de astfel de avantaje. Humanitas era pe locul III, iar acum cred că e pe locul IV pe piață.”
Publicist Liviu Antonesei afirmă că nu înțelege motivul pentru care Liiceanu ar dori să-l dea în judecată, având în vedere faptul că a făcut referire la opinii destul de populare la acea vreme, dar și la documente oficiale verificabile și cunoscute publicului.