SCANDAL între Ministerul de Finanţe şi BNR! Adrian Vasilescu, replică pentru Teodorovici: ‘Invitația ministrului nu a sunat prietenește. Nu e posibil’

SCANDAL între Ministerul de Finanţe şi BNR! Adrian Vasilescu, replică pentru Teodorovici: ‘Invitația ministrului nu a sunat prietenește. Nu e posibil’

Pe fondul degradării Leului şi a presiunii ROBOR asupra pieţei financiare, ia amploare scandalul dintre ministerul Finanţelor şi Banca Naţională.

BNR ar face presiuni pentru menţinerea ROBOR la nivel ridicat, a susţinut ministrul Finanţelor, care vrea şi răspunsuri de la guvernatorul Mugur Isărescu.

După ce Eugen Teodorovici a declarat că îl va chema pe Isărescu la minister, pentru o discuţie, replica a venit de la Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Nu e posibil”, a explicat acesta la Digi24. În plus, „invitaţia” ministrului de Finanţe nu a sunat prietenește: „A sunat ultimativ și cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”.

Guvernatorul a făcut ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce privește stabilitatea financiară, guvernatorul a ieșit și a vorbit public despre asta. Asta a făcut și ieri”, asusínut Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mai explicat mecanismul corect în relaţionarea Băncii Naţionale cu ministerul lui Teodorovici:

E un cadru legal și acesta se numește Comitetul Naţional de Macroprudențialitate, care are prin lege datoria să facă radiografia tuturor pericolelor. Aceste pericole să fie votate în comitet, să fie transmise guvernului și guvernul e obligat să răspundă la aceste sesizări.

Dacă Guvernul crede că sesizările făcute de comitet nu sunt corecte – guvernul nu poate să arunce la coș sesizarea – e obligat prin lege să răspundă public și să spună care sunt motivele pentru care nu dă curs sesizării. E o lege care e europeană, care funcţionează în toate țările din UE.

Guvernatorul e în comitet, ministrul finanțelor e în comitet, șeful ASF e în comitet. Comitetul trebuie să discute problema care s-a creat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`