Confruntare în direct, în timpul emisiunii ”Se întâmplă acum”, moderată de Tudor Barbu, între fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și senatorul PNL, Florin Cîțu. Totul a pornit de la o postare de pe Facebook a liberalului, prin care acesta anunța o serie de măsuri pe care guvernarea condusă de PNL trebuie să le adopte în primele 24 de ore. Printre altele, Cîțu vorbea despre ”demiterea conducerilor tuturor instituțiilor de stat care prin puterea statutului lor ar fi trebuit să nu acționeze politic în economie- de ex. ASF, ANAF, CC, CC, CNSP etc, și înghețarea tuturor programelor de subvenții (de la buget) și ajutor de stat până la finalizarea unei analize care să arate dacă banii cheltuiți de la buget au randament pozitiv în economie”.
Într-o intervenție telefonică în direct, Lia Olguța Vasilescu i-a acuzat pe liberali că vor să oprească toate ajutoarele și subvențiile de stat.
”Domnul Cîțu a postat pe pagina dumnealui de Facebook, că dacă PNL vine la guvernare, în 24 de ore stopează toate ajutoarele și subvențiile de stat, toate, până când își vor da ei seama dacă sunt justificate sau nu. Asta înseamnă ajutoarele pe care le primesc bolanvii de cancer, pensionari, angajați, angajatori, toate. (…) Așa vor să facă dacă ajung la guvernare, în primele 24 de ore: demiterea conducerilor la tot ce înseamnă organisme de stat, darea afară a bugetarilor care să fie 15% din total medie economic, asta înseamnă 500.000 de oameni care să fie dați afară din sistemul bugetar. Și, de asemenea, stoparea tuturor subvențiilor și ajutoarelor de stat”, a declarat fostul ministru.
În replică, Florin Cîțu a susținut că s-a referit la toate programele care vin de la buget și a precizat că nu a propus neapărat oprirea acestora.
”Este vorba despre toate programele care au apărut de la buget, în special în ultimii ani. Vorbim aici de programe de genul Start-up Nation și alte programe care vin de la buget, de exemplu și subvenții pentru agricultură în loc să luăm bani de la fonduri europene. (…) Nu înseamnă că le oprim, înseamnă că facem o analiză și vedem care dintre ele au randament pozitiv în economie. (…) Știți foarte bine că în acest moment se căpușează bani de la buget, sunt companii de stat care, în 2017, nu au plătit la bugetul de pensii 3,5 miliarde de lei și 7,5 miliarde de lei la bugetul general consolidat. Despre acești bani este vorba”, a spus Florin Cîțu.
”Domnul vorbește despre tot ce subvenționează statul român la ora actuală și de ce a dat Guvernul PSD în ultimii doi ani. Ce s-a dat de la bugetul de stat în ultimii doi ani, dacă nu cunoaște domnul Cîțu, vă spun eu mare parte dintre ele: bani pentru angajatori – 2.250 de lei dacă angajează șomeri din rândul tinerilor, al persoanelor care mai au cinci ani până la vârsta de pensionare, al celor cu dizabilități. Ați făcut aici o cacealma”, a replicat Lia Olguța Vasilescu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Iată, mai jos, postarea lui Florin Cîțu, de la care a pornit întreaga discuție:
”Masuri pe care guvernarea liberala condusa de PNL trebuie sa le adopte in primele 24 de ore :
Demiterea conducerilor tuturor institutiilor de stat care prin puterea statutului lor ar fi trebuit sa nu actioneze politic in economie- de ex. ASF, ANAF, CC, CC, CNSP etc.
Inghetarea tuturor programelor de subventii (de la buget) si ajutor de stat pana la finalizarea unei analize care sa arate daca banii cheltuiti de la buget au randament pozitiv in economie.
Reducerea taxelor pe forta de munca – forta de munca este suprataxata in guvernarile PSD si PSD +ALDE. Taxarea echitabila a factorilor de productie.
Introducerea principiului 85/15 = angajatii din sectorul bugetar nu pot sa reprezinte mai mult de 15% din totalul angajatilor din economie!!!
COTA UNICA de IMPOZITARE!
Eliminarea supraaccizei combustibil
Eliminare suprataxare contracte part time
Eliminarea CAS la alte venituri decat salarii
Eliminarea taxei pe stalp II
Eliminarea TVA defalcat
Eliminare suprataxare sector energie
Eliminarea restrictiilor care fac imposibila determinarea preturilor de piata, in sectorul energie.
Eliminare suprataxare sector comunicatii
Eliminare suprataxare sistem financiar-bancar
Eliminarea restrictiilor care fac imposibila determinarea preturilor de piata, in sectorul financiar-bancar.
Eliminare suprataxare utilitati publice
Eliminarea cerintei care impune cresterea capitalului social pentru administratorii pilonului II de pensii
Eliminarea impozitului pe dividende.
Eliminare impozitare pe cifra de afaceri.
Eliminarea conditiilor impuse de ANAF companiilor care cer sa devina platitor de TVA. Companiile devin platitor de TVA IMEDIAT pe baza unei cereri simple.
Eliminare taxe, comisioane pentru eliberarea de documente oficiale (inclusiv CI, pasapoarte, carnet de conducere etc) cetatenilor romani in tara si in strainatate.
Eliminarea, pentru o perioada de 5 ani, a tuturor restrictiilor la importul de forta de munca calificata si necalificata.
Eliminarea restrictiilor la importul de tehnologie din UE, UK si SUA, in special in domeniile sanatate si educatie.
A venit momentul:
Retrocedarea in maxim 12 luni a proprietatilor – imobile, terenuri, paduri – confiscate de regimul comunist!!! Pentru proprietarii care au peste 65 de ani, retrocedarea se face imediat!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.