Ponta: Plafonarea salariilor profesorilor prin asumare, "o gravă încălcare a Constituției"

Ponta: Plafonarea salariilor profesorilor prin asumare, "o gravă încălcare a Constituției"
Foto: epochtimes-romania.com

Uniunea Social Liberală a decis, luni, în urma unei ședințe a conducerii, să nu participe în Parlament  la nici un fel de procedură privitoare la plafonarea salariilor profesorilor. După ședință, președintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că USL nu doreşte să legitimeze, prin partcipare, ceea ce el consideră „o încălcare gravă a Constituției”.

„Decizia USL este că nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică această încălcare gravă a Constituţiei, nici în Birourile Permanente, nici în plen, pentru a nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în Parlament”, a  spus Victor Ponta.

Liderul PSD a mai declarat că Guvernul prin asumarea răspunderii, în cazul unei legi care împiedică executarea unei hotărîri judecătorești, încalcă regulile statului de drept.

„Adoptarea sub orice formă, fie angajare, fie lege, fie OUG sau altă formă legislativă a unui act normativ care să împiedice exercitarea sau punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti este neconstituţională şi pune sub semnul întrebării funcţionarea democratică a României şi separaţia puterilor în stat. Separaţia puterilor în stat şi respectul puterii legislative şi executive faţă de puterea judecătorească sunt imuabile”, a spus liderul social-democrat, citat de Mediafax.

Probleme nerezolvate din 2008

În privința unei posibile moțiuni de cenzură pe această temă, Victor Ponta a subliniat că acest gest ar legitima de fapt legea pe care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea.

„Nu poţi participa la ceva ce e neconstituţional pentru că devii complicele lui Boc. Nu participăm la nicio procedură parlamentară„, a declarat Ponta.

Aceste declarații au venit pe fondul unui anunț făcut săptămîna trecută de Guvern că va promova în Parlament, prin procedură de asumare a răspunderii, o lege care să plafoneze salariile dascălilor, întrucât, în viziunea executivului, economia românească nu poate susține o creștere salarială, în acest domeniu, de 50%.

Acestă dezbatere datează de la sfârșitul anului 2008, când executivul de atunci, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a emis o ordonanță de urgență prin care limita creșterea salarială la 17% și amâna intrarea în vigoare a Legii de Majorare a Salariilor în Învățământ. Curtea Constituţională a declarat, la acea dată, actul normativ neconstituţională justificând că legea ar fi adus atingere unor drepuri fundamentale, cum ar fi dreptul la muncă şi la un trai decent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`