Dronele fac victime! Dovadă stă faptul că aeroportul internaţional Gatwick, al doilea ca importanţă din Marea Britanie, după Heathrow, a fost complet închis joi, după ce a fost survolat de mai multe astfel de aparate.
Poliţia vorbeşte de „o acţiune deliberată” ce riscă să afecteze aproximativ 110.000 de pasageri aflaţi în tranzit pe celebrul aeroport, cu câteva zile înainte de Crăciun.
Drept urmare, cozile cu pasageri aflaţi în faţa birourilor de informaţii se întindeau pe mai multe sute de metri, în timp ce alţi pasageri s-au plâns că au fost nevoiţi să rămână blocaţi timp de mai multe ore în avioanele în care se aflau, relatează Agerpres citând AFP.
„Toate zborurile, aterizări sau decolări, sunt în prezent suspendate, pentru a ne oferi timpul să anchetăm informaţiile legate de dronele care au survolat aerodromul nostru”, se afirmă într-un mesaj publicat pe site-ul aeroportului.
Gatwick a fost închis prima dată miercuri seară la ora 21:03 GMT, după ce două drone au fost văzute în timp ce survolau zona. Aeroportul a fost redeschis pentru scurtă vreme, timp de trei sferturi de oră, în noaptea de miercuri spre joi, înainte de a fi din nou reînchis la ora locală 03:45, în urma unor noi informaţii referitoare la prezenţa unor drone care survolau de la mică înălţime clădirea şi pistele sale.
Cea mai recentă survolare a fost semnalată în cursul dimineţii de joi.
La ora 09:15 GMT, reprezentanţii aeroportului semnalau pe contul de Twitter al acestuia că „o activitate cu drone este în curs de desfăşurare”.
Potrivit Poliţiei din Sussex, este vorba despre „o acţiune deliberată ce vizează perturbarea aeroportului”, însă „nu există absolut niciun indiciu care să sugereze că acest fapt ar fi legat de terorism”.
Aproximativ 110.000 de pasageri ar fi trebuit să decoleze sau să aterizeze la Gatwick joi, la bordul a 760 de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al aeroportului britanic.
Închiderea aeroportului de miercuri seară a afectat deja 10.000 de pasageri, a precizat directorul operaţional, Chris Woodroofe, evocând „un act iresponsabil”.
Printre aceşti pasageri se află 6.000 de persoane care ar fi trebuit să aterizeze la Gatwick, dar au fost deturnate spre alte aeroporturi, 2.000 de persoane care nu au putut să decoleze de pe aeroportul iniţial şi alte 2.000 de persoane care nu au putut să decoleze de pe Gatwick Airport.
Mulţi dintre aceşti pasageri şi-au petrecut noaptea în aeroport, folosindu-şi paltoanele pe post de pături pentru a se încălzi.
Chris Woodroofe a precizat că Poliţia îi caută în mod activ pe operatorul sau operatorii dronelor şi că un elicopter survolează zona.
„Însă Poliţia ne-a spus că ar fi periculos să se doboare dronele din cauza riscului generat de eventualele gloanţe pierdute”, a adăugat el.
Secretarul de Stat britanic care coordonează sectorul aerian, Elizabeth Sugg, a subliniat pentru postul de televiziune SkyNews că acele survolări sunt ilegale şi pasibile cu cinci ani de închisoare.
Legislaţia britanică prevede că dronele nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de un kilometru faţă de un aeroport şi ele nu trebuie să depăşească altitudinea de 400 de picioare (122 de metri).
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
(Sursa video: Guardian News / Youtube)