Parlamentarii europeni au decis INTERZICEREA unor produse din plastic de unică folosinţă. Ce categorii de produse sunt vizate

Parlamentarii europeni au decis INTERZICEREA unor produse din plastic de unică folosinţă. Ce categorii de produse sunt vizate

Parlamentarii europeni au căzut de acord cu privire la un plan de interzicere produselor din plastic de unică folosinţă, relatează Deutche Welle.

Decizia este menită să poziţioneze Europa în rolul de lider în direcţia protejării habitatului maritim de produsele din plastic.

Ce implicaţii ar urma să aibă planul

– impunerea unei interdicții pentru produsele din plastic pentru care exista alternative disponibile și accesibile. Printre produsele care ar putea fi eliminate se număra tacâmurile din plastic, farfuriile, paiele, agitatoarele de băuturi sau bastoanele pentru baloane;

– statele membre UE vor trebui să pună în aplicare măsuri pentru a reduce utilizarea recipientelor de alimente și a ceștilor pentru băuturi din plastic;

– producătorii vor fi forţaţi să acopere costurile gestionării și curățării deșeurilor din plastic;

– până în 2025, statele membre vor trebui să colecteze 90% din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință;

– anumite produse, precum prosoapele sanitare, șervețelele umede și baloanele, vor trebui să aibă etichete care să indice clar modul în care ar trebui aruncate;

– statele membre vor avea obligația de a spori gradul de conștientizare a consumatorilor cu privire la impactul negativ al gunoiului, precum și la opțiunile disponibile de reutilizare și gestionare a deșeurilor.

„Am făcut un mare pas în direcţia reducerii cantităţii de bunuri din plastic de unicăfolosință din economia noastră, din oceanul nostru şi în cele din urmă, din corpurile noastre”, a declarat, miercuri, Karmenu Vella, Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit.

„Când avem situaţii în care într-un an aduci acasă un peşte într-o pungă de plastic, iar într-un alt an aduci un peşte cu o pungă de plastic în el, trebuie să lucrăm intens şi rapid”, a mai adăugat oficialul european.

Propunerile mai-sus menţionate au fost pentru prima dată făcute în luna mai.

Pentru a fi pus în aplicare, planul va trebui, însă, să treacă de votul parlamentului european și de cel al parlamentelor naționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre stresul ca sursă a bolilor. Medic: „Există și anumite tipuri de cancer asociate stresului cronic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă” (VIDEO)
23:34 - Pippidi: Foarte probabil coaliția va trebui să se alinieze în spatele cuiva care știe ce vrea – Nicușor Dan. S-ar putea să avem niște alegeri cu un candidat antisistem, neeuropean și un candidat antisistem, proeuropean (VIDEO)
22:53 - Nicușor Dan, reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale: „Nerezonabil”
22:26 - Austria: Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că demisionează (VIDEO)
21:58 - Guvernul a tăiat compensațiile studenților pe tren, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR SA
21:39 - Daniel Funeriu: „Suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu şi motivele invocate arată că partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Alo, Criiiin! Trezește-te!”
21:02 - Șoșoacă: România e acum în faliment. PSD și PNL au promis că nu cresc taxele și fix asta au făcut. Ciolacu și Simonis râd și poporul suferă / CCR a dat liber la dictatura Iohannis (VIDEO)
20:31 - Crin Antonescu: Consider acordul privind candidatura mea la prezidențiale suspendat. Dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute
20:05 - Adriana Bahmuțeanu: De aproape două luni, am vorbit cu copiii mei de trei ori câte 15-20 de minute. Frații vitregi le-au spus lucruri înfricoșătoare despre mine. Judecătorul i-a lăsat să stea acolo (VIDEO)
19:31 - Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Copila a rămas fără splină