A fost măcel miercurila Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după măsurile anunţate de ministrul de Finanţe şi despre care specialiştii afirmă că vor arunca în aer economia românească.
BVB a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, de 11,21%, companiile din domeniul bancar şi cele de pe piaţa energiei numărându-se printre marii pierzători ai zilei.
Acţiunile Banca Transilvania au încheiat cu o scădere de 19,9%, BRD a înregistrat o depreciere a cotaţiei cu 16,6%, titlurile OMV Petrom s-au depreciat cu 12,97%, cotaţia Electrica a scăzut cu 10,09%, iar cea a Romgaz cu 9%.
Astfel, capitalizarea companiilor de pe piața principală a BVB a pierdut peste 3 miliarde de euro într-o singură zi.
Florin Cepraga, reprezentant BVB, a scris, după închiderea şedinţei de miercuri, că practic România a fost condamnată „la înapoiere”.
„Peste 3 miliarde de euro (15 miliarde de lei) a pierdut România într-o singură zi, azi, în ‘miercurea roșie’.
Companiile românești listate pe bursă, care reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, au supraviețuit astăzi celui mai mare atac dat asupra integrității și stabilității economice a României.
‘Miercurea roșie’ a adus a doua cea mai mare scădere zilnică a bursei românești și toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi.
Scăderile de azi de pe bursă au fost imaginea pe care o Românie întreagă a putut s-o vadă ca efect al eșecului politic de a asigura un cadru de normalitate.
Acesta este efectul analfabetismului funcțional și al incompetenței atunci când i se dă putere de decizie.
Intențiile politice aruncate împotriva României și-au arătat fața toxică când politicianismul incompetent a bombardat, ca într-un război, într-o singură zi, economia României și viitorul unei țări.
Astăzi, România a fost condamnată la înapoire, iar pentru asta nu există amnistie sau grațiere”, a scris Florin Cepraga pe pagina sa de Facebook.
Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare.
Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate, scrie news.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă pe Codul fiscal anunţată de ministrul Finanţelor nu are analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă economia în haos şi a făcut apel la Guvern să se răzgândească, să pună în dezbatere, să facă o analiză şi să vină cu măsuri sustenabile.
CFA România, companiile din telecom, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) sunt doar câteva dintre asociaţiile care au criticar dur măsurile anunţate intempestiv de Guvernul Dăncilă.