CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema remanierii

CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema remanierii

Curtea Constituționalăa admis sesizarea Guvernului împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pe tema remanierii, şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Dăncilă l-a reclamat pe Iohannis, după ce acesta a amânat numirea miniştrilor de la Transporturi şi de la Dezvoltare.

Premierul a trimis cererile de remaniere a lui Lucian Șova și Paul Stănescu de la Transporturi, respectiv Dezvoltare și numirea în loc a Olguței Vasilescu și a lui Ilan Laufer. Iohannis a respins cele două numiri, dar nu a acceptat nici remanierile. Între timp, Șova și Stănescu și-au prezentat demisiile, iar PSD a făcut două noi propuneri la aceste ministere: Mircea Drăghici la Transporturi, Olguța Vasilescu la Dezvoltare. Iohannis le-a respins și la acestea, dat fiind că ei nu au experiență în aceste domenii. În replică, PSD a sesizat, prin Guvern, Curtea Constituțională. Acum, judecătorii constituționali i-au dat dreptate premierului.

Potrivit unor surse, Iohannis e obligat să semneze de îndată decretele de vacantare a celor două funcţii de ministru, dar nu este obligat să numească o anumită persoană. Odată respinsă o persoană pe probleme de legalitate, ea nu mai poate fi propusă pentru o a fi ministru pe alt post. Este cazul Liei Olguţa Vasilescu, dar asta doar în cazul în care președintele va descoperi vreo problema de legalitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`