Iohannis a atacat la Curtea Constituțională OUG pentru modificarea Legii vânătorii

Iohannis a atacat la Curtea Constituțională OUG pentru modificarea Legii vânătorii

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul PSD-ALDE a modificat Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Mai precis, este vorba despre OUG 105/2017 pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006.

Iohannis consideră că, prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea în cauză contravine unor norme și principii constituționale.

Astfel, Senatul nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților, cu referire la modificările adoptate după votul din plenul acesteia. De asemenea, în document se arată că Senatul a făcut modificări ale legii ”care se îndepărtează în mod substanțial de voința inițiatorului”.

”Prin admiterea a 4 amendamente, Senatul a modificat O.U.G. nr. 105/2017 și astfel a eliminat posibilitatea proprietarului animalelor de a pășuna pe terenuri agricole în baza unui acord scris al deținătorului de teren pe care se pășunează. Totodată, a modificat art. 13 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, în sensul: detalierii procedurii de constatare a pagubelor, de evaluare a acestora, precum și de stabilire a răspunderii civile; instituirii unui alt moment de la care se calculează termenul de 30 de zile pentru efectuarea plăților, respectiv de la momentul emiterii deciziei de plată; introducerii unui nou alineat la acest articol, ce prevede că modalitatea de acordare a despăgubirilor, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor se va adopta prin hotărâre a Guvernului”, se arată în sesizarea președintelui.

Sesizarea poate fi citită integral AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`