UPDATE:Au avut loc tensiuni între forţele de ordine şi manifestanţi strânşi în apropierea bulevardului Champs-Elysées, devenit epicentrul mobilizării din data de 17 noiembrie. Într-o confruntare tensionată, forţele de ordine, încercuite, fluierate şi uneori lovite cu pietre, au replicat cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene.
Protestatarii au aruncat cu sticle şi cu bucăţi de pavaj în forţele de ordine, însă situaţia era sub control, fără să se mai înregistreze ciocnirile violente din ultimele două sâmbete în acelaşi sector.
Circa 500 de ”veste galbene” se aflau pe bulevardul Champs-Elysées, încadrate de un important dispozitiv de securitate, circulaţia fiind în continuare închisă în zonă.
Continuă protestele „vestelor galbene’ în Franţa! Zeci de mii de persoane sunt aşteptate pe străzile principalelor oraşe pentru a protesta pentru al cincilea weekend consecutiv. Manifestaţiile au început odată cu introducerea unei taxe pe combustibil, dar au evoluat în unele împotriva creşterii costului vieţii şi a aroganţei autorităţilor care sunt văzute a fi tot mai oarbe la probleme oamenilor simpli. Protestatarii cer şi demisia preşedintelui Emmanuel Macron pe care îi găsesc vinovat de situaţia economică şi socială.
„Ultima dată, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru instituţii: vrem mai multă democraţie directă”, a declarat Jeremy, în vârstă de 28 de ani, sosit de la Rennes în Paris, pentru „a se face auzit”, arată Agerpres.
În ciuda frigului din capitala Franţei, oamenii au început să se adune de la primele ore ale dimineţii, iar în scurt timp forţele de ordine au făcut aproximativ 30 de arestări în urma controalelor preventive. Acesta reprezintă o scădere, totuşi, faţă de weekendurile precedente.
Autorităţile s-au mobilizat exemplar pentru a preveni violenţele care au marcat aceste manifestaţii în ultimele săptămâni. În zona Arcului de Triumf, vandalizat la protestul din 1 decembrie, au fost dispuse vehicule blindate ale jandarmeriei, iar pe Champs-Elysees a fost adus un tun de apă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Circa 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei.
Spre deosebire de weekendul trecut, în această sâmbătă Turnul Eiffel, marile muzee şi marile magazine au rămas deschise.
Manifestaţiile au reunit 136.000 de oameni în ultimele două weekend-uri în Franţa. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenţă, mai ales la Paris, imagini care au făcut înconjurul lumii.
La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite.
Guvernul francez a făcut un apel către protestatari, în urma atacului terorist de miercuri din Strasbourg, să nu organizeze şi să nu participe la manifestaţii. Numeroşi protestatari şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu victimele atacului din ajun de la Strasbourg, dar păreau în continuare hotărâţi să nu renunţe la mobilizare.