Pregătește Google un motor de căutare care să se potrivească cenzurii din China? Directorul executiv al gigantului a fost audiat de Congresul SUA

Pregătește Google un motor de căutare care să se potrivească cenzurii din China? Directorul executiv al gigantului a fost audiat de Congresul SUA

Sundar Pichai, directorul executiv al Google, a fost audiat, marți, de Congresul Statelor Unite ale Americii, în contextul acuzațiilor potrivit cărora grupul aplică cenzura în China, precum și pe fondul afirmațiilor unor conservatori cum că gigantul ar avea preferințe politice liberale, relatează DPA citat de Agerpres.

De asemenea, Bob Goodlatte, președintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care Google arhivează și gestionează datele personale inclusiv locul unde se află utilizatorii şi obiceiurile de navigare pe internet. Google este sub presiune şi în legătură cu scurgeri de date.

„Cred că este corect să spunem că majoritatea americanilor habar nu au despre volumul total de informaţii care sunt colectate”, a spus Bob Goodlatte.

Totodată, oficialul american a precizat că Google este imposibil de evitat, dat fiindcă, potrivit unui studiu, 90% din căutările pe internet se fac prin intermediul Google.

De partea cealaltă, Sundar Pichai a spus despre culegerea de date că este ceva pentru care au optat utilizatorii, şi a adăugat că este un lucru „transparent”, cerând în acelaşi timp clienţilor să îşi revizuiască setările privind confidenţialitatea.

Așadar, republicani precum Bob Goodlatte acuză Google de părtinire liberală, o temă care cel mai probabil va fi adusă în discuţie în timpul audierilor. Pichai a respins ferm acuzaţia.

Conform unor informaţii apărute în presă, Google ar lucra cu China pentru a dezvolta un motor de căutare care s-ar potrivit sistemului de cenzură al acestei ţări şi eforturilor guvernului de a-i urmări pe cetăţeni.

Potrivit lui Kevin McCarthy, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Comisia Juridică trebuie să verifice dacă firmele americane servesc „instrumentele libertăţii” sau ale controlului. SUA trebuie să ştie dacă Google „este de partea liberă a internetului”, a adăugat.

În audierea de marţi, Pichai a spus că Google nu intenţionează să lanseze un motor de căutare în China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`