La puţin peste o săptămână de la incidentul naval cu Ucraina, Federaţia Rusă a anunţat că va efectua manevre militare la sud de strâmtoarea Kerci, punctul care face trecerea dintre Marea Neagră şi Marea Azov, relatează ştiripersurse.ro, care citează o informare Agerpres.
Manevrele sunt preconizate să înceapă marţi, la miezul nopţii (ora Moscovei) şi vor dura până pe 9 decembrie. Conform coordonatelor, spaţiul de manevră este situată la sud-est de peninsula Crimeea, fiind o zonă declarată ca prezentând pericol pentru siguranţa navigaţiei.
Pe 25 noiembrie, mai multe nave ale FSB-ului (serviciul de informaţii intern al Rusiei) au capturat două vedete blindate şi un remorcher aparţinând Ucrainei şi i-au reţinut pe membri echipajului. Asta în ciuda existenţei unui tratat din anul 2003, care prevede că Strâmtoarea Kerchi şi Marea Azov sunt teritorii comune.
Atunci, Moscova a calificat incidentul drept o „provocare” orchestrată de Kiev, iar Ucraina a instituit o legea marţială pentru o perioadă de 30 de zile, în zece regiuni de frontieră. În plus, a restricţionat intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul său.
Ce dotări are flota Federaţiei Ruse Marea Neagră
Potrivit analiştilor STRATFOR, flota din Marea Neagră a Federaţiei Ruse este compusă dintr-un crucişător, un distrugător, cinci submarine, 11 corvete, şase nave cu rachete anti-navă, nouă puitoare de mine, şapte nave amfibii şi 13 nave auxiliare.
În total, flota rusească este compusă din 55 de nave, la care se adaugă 78 de avioane şi un personal activ de 11.000 de militari.