Patriarhul Daniel a susținut, la finalul slujbei de Te Deum, că toţi cetăţenii României au datoria de a păstra şi cultiva ”nu doar darul libertăţii, ci şi pe cel al unităţii naţionale”. Marea Unire de la 1918, de la înfăptuirea căreia se împlinesc 100 de ani, este ”sărbătoarea libertăţii, unităţii şi a demnităţii poporului român”, a mai punctat acesta.
„Realizarea unităţii naţionale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor românilor, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate naţională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina”, a afirmat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Agerpres.
Patriarhul a amintit că peste 250 de preoţi ortodocşi români au însoţit trupele armatei române pe câmpurile de luptă, unii dintre ei murind pe front, alţii fiind luaţi prizonieri şi deportaţi, în vreme ce mai bine de 200 de călugări şi călugăriţe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campaniei, iar sutede preoţi au fost anchetaţi, jefuiţi sau alungaţi din parohiile lor, alţii murind împuşcaţi în teritoriile ocupate de trupele germane.
Acesta a arătat că sfinţirea Catedralei MântuiriiNeamului s-a făcut „ca act de comemorare a făuritorilor Marii Uniri de la 1918”, lăcaşul de cult fiind un „simbol al spiritualităţii şi unităţii româneşti”.